Pesticīdu ietekme uz medus bitēm vairāk uztrauc sievietes

© Kaspars Krafts / F64

Latvijā 77% iedzīvotāju satrauc pesticīdu negatīvā ietekme uz medus bitēm, liecina pētījumu kompānijas SKDS un Latvijas Biškopības biedrības veiktā aptauja.

Tikmēr 18% respondentu pesticīdu negatīvā ietekme uz medus bitēm kopumā neuztrauc, tostarp 13% respondentus drīzāk neuztrauc, bet 5% - nemaz neuztrauc.

Aptaujā secināts, ka pesticīdu negatīvo ietekmi uz medus bitēm un citiem apputeksnētājiem biežāk uztrauc sievietes, respondentus, kuri biežāk lieto medu, un tos, kuriem ir svarīgi, ka medus, ko lieto uzturā, netiek ievākts platībās, kur var tikt izmantoti pesticīdi.

Tāpat lielākā daļa aptaujas respondentu jeb 76% uzskata, ka Eiropas Savienības zaļā kursa iniciatīva samazināt pesticīdu lietošanas apmēru par 50% līdz 2030.gadam ir pareiza, kamēr 10% respondentu to uzskata par nepareizu.

Respondenti, kurus uztrauc pesticīdu negatīvā ietekme uz medus bitēm un citiem apputeksnētājiem, biežāk norāda, ka iniciatīva samazināt pesticīdu lietošanas apmēru ir pareiza.

Taujāti par pesticīdu lietojumu netālu no dzīvesvietas, 80% respondentu aptaujā norādījuši, ka kopumā būtu iebildumi, ja viņu dzīvesvietas tuvumā tiktu lietoti pesticīdi. Kamēr iebildumi nebūtu 14% respondentu.

SKDS norāda, ka arī šajā jautājumā respondenti, kurus uztrauc pesticīdu negatīvā ietekme uz medus bitēm un citiem apputeksnētājiem, biežāk norāda, ka viņiem būtu iebildumi pret pesticīdu lietošanu dzīvesvietas tuvumā.

Līdztekus 66% respondentu uzskata, ka minimālajai aizsargjoslai, kurā nelieto pesticīdus, līdz viņu dzīvesvietai būtu jābūt platākai par 25 metriem, 12% respondentu uzskata, ka aizsargjoslai būtu jābūt 25 metrus platai, bet 6% domā, ka tai būtu jābūt līdz 25 metriem.

Tāpat 85% respondentu būtu iebildumi, ja viņu dzīvesvietas tuvumā tiktu lietoti pesticīdi un to atliekvielas nonāktu arī viņu īpašumā. Šajā jautājumā iebildumi nebūtu 9% respondentu.

Respondenti, kurus uztrauc pesticīdu negatīvā ietekme uz medus bitēm un citiem apputeksnētājiem un kuriem būtu iebildumi pret to, ka dzīvesvietas tuvumā tiktu lietoti pesticīdi, biežāk norāda, ka viņiem būtu iebildumi pret pesticīdu atliekvielu nonākšanu apkārtnē.

Aptauja "Latvijas iedzīvotāju attiecības ar augu aizsardzības līdzekļiem" veikta 2022.gada februārī, un tajā piedalījās 1009 respondenti no visas Latvijas teritorijas.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.