Golubeva: Protams, ka pret agresiju internetā un kara slavināšanu cīnāmies

© Kaspars Krafts / F64

Latvijā nav novērota plaša agresija saistībā ar Krievijas sākto karu Ukrainā un kopumā "Latvijas sabiedrība ir stabila", trešdien žurnālistiem Daugavpilī izteicās iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP).

Patlaban novēroti vien atsevišķi agresijas gadījumi, turklāt, ministres ieskatā, publiskajā telpā veidojoties situācijas, kad "cilvēki ļoti, ļoti palielina agresijas gadījumu redzamību", jo to nemitīgi apspriež.

Savukārt saņemot policijas un citu dienestu atskaites, ministre neredzot, ka agresijas gadījumu būtu ļoti daudz.

Ministre atgādināja jau vēstīto, ka pagājušajā nedēļā Valsts policija sākusi divus kriminālprocesus par nodarījumiem pret Ukrainas bēgļiem, proti, viens no procesiem sākts par automašīnas bojāšanu Ziepniekkalnā, bet otrs - par Ukrainas automašīnas numurzīmju nozagšanu Āgenskalnā. Tāpat viņa atgādināja Valsts drošības dienestu sāktos kriminālprocesus par Krievijas sāktā kara atbalstīšanu.

"Es domāju, ka ir ļoti, ļoti būtiski saprast, ka kopumā Latvijas sabiedrība ir stabila un cilvēki nav agresīvi. Protams, ka pret agresiju internetā un kara slavināšanu cīnāmies," uzsvēra ministre.

Runājot par 9.maija pasākumu regulējumu, ministre norādīja, ka jebkurš pasākums, kas domāts kā agresijas un Krievijas militārās varenības slavināšana, nav pieļaujams, taču viņa nedomā, ka "kāds grasās privātpersonām aizliegt aiziet nolikt ziedus, ja viņi šajā dienā tā pieraduši pieminēt savus kritušos radus".

Tikmēr Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) priekšsēdētājs Māris Kučinskis (ZZS) intervijā "Dienai" ir paudis viedokli, ka daļa Latgales sabiedrības nav īpaši lojāla Latvijai, kas ir stipri satraucoši.

"Tas, kas tur publiski parādījās, ir ārējā izpausme, bet daļai sabiedrības tur šobrīd ir valstij ne pārāk lojāls iekšējais noskaņojums," komentējis Kučinskis. Viņaprāt, galvenais iemesls tam esot cilvēku ilgstoša dzīvošana Krievijas informatīvajā telpā, kas gadu gaitā traucējis kļūt par Latvijas patriotiem.

Jau ziņots, ka Valsts policija sākusi vairākas resoriskās pārbaudes saistībā ar Kremļa agresiju un karu atbalstošiem uzrakstiem vai simboliem, tostarp arī par burta "Z" lietošanu.

Valsts policija aicina iedzīvotājus saglabāt mieru un neiesaistīties provokācijās vai huligāniska rakstura darbībās.

Ja cilvēkiem ir informācija par iespējamiem likumpārkāpumiem un sabiedriskās kārtības apdraudējumiem, tie aicināti zvanīt pa tālruni 110.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.