Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

ZVA aicina iedzīvotājus pašiem neziedot medikamentus Ukrainas atbalstam

© f64.lv, Oksana Džadana

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) aicina iedzīvotājus lieki neveidot zāļu uzkrājumus, nepirkt zāles nepamatoti lielā daudzumā, kā arī pašiem neziedot tās Ukrainas iedzīvotāju atbalstam, vēsta ZVA sabiedrisko attiecību speciāliste Tanita Tamme-Zvejniece.

ZVA aicina iegādāties zāles tikai tādā apjomā, kāds nepieciešams lietošanai. Piemēram, ārsta izrakstītas recepšu zāles, kas cilvēkam jālieto pastāvīgi saskaņā ar ārsta nozīmētu terapiju, ir ieteicams iegādāties un uzturēt krājumā tāda apjomā, kas pietiekams vismaz viena līdz trīs mēnešu patēriņam. Savukārt tās zāles, kuras nepieciešams lietot tikai periodiski, piemēram, bezrecepšu zāles, iedzīvotājiem tiek ieteikts iegādāties vienu, nevis desmit iepakojumus.

Tāpat ZVA iesaka neatlikt zāļu iegādi uz pēdējo brīdi, bet vērsties pie ārsta un aptiekā savlaicīgi, ņemot vērā savu veselības stāvokli un iespējamās specifiskās vajadzības. Gadījumā, ja aptiekā uz vietas nav pieejamas konkrētās zāles, tās var pasūtīt lieltirgotavā.

Tamme-Zvejniece norādīja, ka ZVA nepārtraukti uzrauga zāļu pieejamību un to potenciālas nepieejamības vai piegādes pārtraukuma gadījumā sazinās ar zāļu reģistrācijas apliecības īpašniekiem un lieltirgotavām, lai noskaidrotu, kādas ir alternatīvas zāļu piegādes iespējas, kad zāļu pieejamība tiks atjaunota un tās atkal būs pieejamas iegādei aptiekās.

Informācija par zāļu pieejamību un to, kurās zāļu lieltirgotavās ir pieejamas konkrētās zāles, ir atrodama ZVA tīmekļvietnē esošajā Zāļu reģistrā. Tajā tiek publicēta arī informācija par zāļu pieejamības atjaunošanas datumu Latvijā.

Vienlaikus ZVA aicina privātpersonas pašiem neiegādāties zāles ziedošanai Ukrainas iedzīvotājiem, tostarp nenodot zāles ziedojumos pašvaldībām vai labdarības organizācijām. Vairākas labdarības organizācijas, kuras organizē palīdzības nodošanu Ukrainai, vāc naudas ziedojumus, kas kalpos izdevumu segšanai zāļu nosūtīšanai no lieltirgotavām likumā noteiktajā kārtībā.

Pastāv risks, ka gadījumā, ja zāles netiek pareizi uzglabātas un pārvadātas, piemēram, neatbilstošā temperatūrā, to lietošana var radīt ļoti nopietnu un dzīvībai bīstamu kaitējumu cilvēka veselībai.

Arī Iekšlietu ministrija norāda, ka Ukrainas iedzīvotājiem nepieciešamo zāļu piegādi Latvijas valsts veic centralizēti, sadarbojoties ar Ukrainas iestādēm, kas nosūta pieprasījumus, precizējot specifiskas vajadzības un zāļu apjomus. Tādā veidā iespējams sniegt palīdzību ātrā un drošā veidā un parūpēties, ka tā sasniedz cilvēkus, kam tā nepieciešama.

Līdz ar to zāļu iegādei paredzētos līdzekļus iedzīvotāji aicināti novirzīt labdarības organizācijām, piemēram, "Ziedot.lv" vai doties uz "www.ukraine-latvia.com", lai atrastu labāko un ērtāko veidu, kā palīdzēt.