Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā plāno pārtraukt termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu Krievijas pilsoņiem

© Reuters/Scanpix/Leta

Iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) uzdevusi sagatavot grozījumus normatīvajos aktos, lai Latvijā pārtrauktu izsniegt jaunas termiņuzturēšanās atļaujas Krievijas valstspiederīgajiem, sociālajā tīklā "Twitter" vēsta ministre.

Izņēmums būtu atsevišķi gadījumi, piemēram, ģimenes apvienošana, humanitāri apsvērumi sakarā ar režīma represijām, norāda Golubeva.

Golubevas paziņojums seko pēc tam, kad Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) jau otrdien pēc valdības sēdes paziņoja, ka šis varētu būt īstais brīdis pārskatīt termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu Krievijas pilsoņiem.

Viņš pauda, ka šāda veida atļaujas pašlaik tiek izsniegtas salīdzinoši maz, tomēr šobrīd varētu būt pareizi iespēju tās iegūt paredzēt tikai ārkārtas gadījumos, kas būtu saistīti ar humāniem apsvērumiem.

Termiņuzturēšanās atļauja ir dokuments, kas dod tiesības ārvalstniekam uzturēties Latvijā noteiktu laiku. Uzturēšanās atļauja no 2012.gada tiek izsniegta personas apliecības formātā, līdz ar to pirms uzturēšanās atļaujas saņemšanas ir jānodod biometrijas dati. Uzturēšanās atļauja nepieciešama, vēloties uzturēties Latvijā ilgāk par 90 dienām pusgada laikā, skaitot no pirmās ieceļošanas dienas.

Koalīcija jau iepriekš rosināja anulēt termiņuzturēšanās un pastāvīgās uzturēšanās atļaujas par noziegumu pret cilvēci vai kara publisku slavināšanu.