Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Sejas maskas veikalos nebūs jāvalkā no 1. aprīļa, sabiedriskajā transportā, iespējams, no 1. maija

© Vladislavs Proškins/F64

Tā kā saskaņā ar Veselības ministrijas (VM) secināto, Latvijā ir novērojama strauja Covid-19 saslimstības rādītāju samazināšanās, valdība nolēma ar 1. aprīli atcelt teju visus epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Kā obligāta prasība tiek saglabāts nosacījums sejas masku lietošanai sabiedriskajā transportā (izņemot taksometrus un citus komercpārvadājumus ar vieglo automašīnu, kur vienlaikus transporta līdzeklī atrodas nelies cilvēku skaits), liecina noteikumu projekta anotācija. Tāpat, ņemot vērā ļoti augstos Covid-19 izplatības riskus, masku lietošana tiek saglabāta ārstniecības iestādēs un ilgstošas sociālās aprūpes iestādēs, šo iestāžu apmeklētājiem, darbiniekiem veicot pacientu vai klientu aprūpi un darbiniekiem un klientiem, kontaktējoties ar apmeklētājiem.

Samazinoties Covid-19 izplatības riskam līdz zemam līmenim, kas varētu tikt sasniegts maijā, varētu tikt lemts par sejas masku lietošanas atcelšanu, piemēram, sabiedriskajā transportā.

Vienlaikus noteikumi paredz tiesības pakalpojuma sniedzējam vai pasākuma organizatoram noteikt konkrētas epidemioloģiskās drošības prasības savai pakalpojuma sniegšanas vietai vai pasākuma norises vietai, piemēram, sejas masku lietošanu, distances un plūsmu ievērošanu, tāpat arī var tikt noteikts, ka pakalpojums tiek sniegts vai pasākums tiek organizēts epidemioloģiski drošā vidē.