Ziemassvētku dāvanu topā joprojām digitālās TV dekoders

Pirktākā dāvana uz pagājušajā gada Ziemassvētkiem Latvijā bija dekoders. Šobrīd aptaujas rāda, ka pasaulē pirktākā dāvana šajos Ziemassvētkos būs Apple produkts iPod Touch.

Kā liecina aptaujas, telefoni un spēļu konsoles šogad pasaulē ir ļoti iecienītas Ziemassvētku dāvanas. Pirmajā desmitniekā iekļuvis gan Apple viedtālrunis iPhone 4, gan arī Motorola telefons DROID 2. Pieprasītas ir arī Sony un Microsoft spēļu konsoles, egrāmatu lasītājs Amazon Kindle un, protams, iPod Touch.

Latvijas mobilais telefons, kas ir iPhone oficiālais izplatītājs Latvijā, iPhone 4 tirdzniecību uzsāka 24. septembrī, un jau pirmajās 18 minūtēs tika nopirkti tobrīd visi pieejamie šā telefona modeļi. Arī šobrīd uz iPhone 4 ir rinda.

Lai palīdzētu izvēlēties un atrast dāvanas, tirdzniecības parks Alfa izveidojis pirmo mobilo dāvanu ceļvedi – iPhone un Android aplikāciju Alfas dāvanas.

Jaunā iPhone un Android viedtālruņu aplikācija izveidota tiem, kas pirkumu izvēli mūsdienās labprāt uztic augstākajām tehnoloģijām. Nelielā, ērti lietojamā dāvanu aplikācija ne tikai palīdzēs atrast piemērotāko dāvanu Ziemassvētkos, dzimšanas un vārda dienā, Valentīna dienā, kā arī tādos svarīgos notikumos kā izlaidumā, kāzās un kristībās, bet padarīs pašu iepirkšanās un izvēles procesu aizraujošāku. Alfas dāvanu aplikācija automātiski piedāvās vairāku dāvanu izvēlni, balstoties uz lietotāja ievadītajiem datiem par dāvanas saņēmēju, kā arī dāvinātāja iespējām. Turklāt, lai atvieglotu orientēšanos lielajā dāvanu sortimentā, izvēlētajai dāvanai tiek norādīts konkrēts veikals, kur tā ir atrodama.

Tirdzniecības parka Alfa vadītājs Zigmunds Vīķis stāsta, ka ideja par dāvanu izvēles aplikāciju radusies, vērojot, cik nozīmīgu vietu cilvēku ikdienā šobrīd ieņem informācijas tehnoloģijas – daudzi no Alfas apmeklētājiem pa veikalu pārvietojas ar savām mobilajām ierīcēm rokās: "Esam priecīgi, ka Alfa ir pirmais no lielajiem tirdzniecības centriem, kas izveidojis nelielo programmu, lai atvieglotu dāvanu, kā arī, iespējams, ikdienas pirkumu izvēli. Nav šaubu, ka pirmssvētku iepirkšanās drudzis sagādā rūpes ne vienam vien, tāpēc ceram, ka modernie un tehnoloģijas mīlošie pircēji novērtēs mūsu ieguldījumu un rūpes par viņu ērtībām!"

Papildus dāvanu izvēlei aplikācijā iegūstama informācija par visiem Alfas veikaliem, kā arī atpūtas, izklaides, skaistumkopšanas iespējām un citiem pakalpojumiem.

Aplikāciju Alfas dāvanas telefona iPhone īpašnieki var lejupielādēt App Store, Android operētājsistēmas lietotāji – Android Market, kā arī t/p Alfa mājas lapā. www.alfaparks.lv ikviens interesents jauno dāvanu aplikāciju var aplūkot un izmēģināt arī uz sava datora. Aplikācijas izstrādātājs ir interaktīvā aģentūra Cube.

Savukārt tie, kam nepatīk veikalu burzma, lielākoties izmanto internetveikala palīdzību. Latvijā darbojas arī kolektīvā iepirkšanās sistēma – kopaletak.lv, atlaizuklubs.lv, kurās preces un pakalpojumus iespējams iegādāties lētāk, ja pircēju skaits pārsniedz noteiktu apjomu. Šāda sistēma veiksmīgi darbojas jau daudzās citās pasaules valstīs. Pēc atlaizuklubs.lv pārdošanas vadītāja Māra Stroda teiktā, mēneša laikā šajā iepirkšanās portālā ir reģistrējušies vairāk nekā 20 000 lietotāju, no kuriem gandrīz katrs otrais ir veicis kādu pirkumu.

"Uzskatu, ka kolektīvā iepirkšanās kā mārketinga rīks kļūs arvien populārāka un to nākotnē izmantos aizvien lielāks skaits uzņēmumu, jo izdevīgums ir acīmredzams un pievilcīgs abām pusēm: klients saņem lielas atlaides, bet uzņēmējs – iespēju pierādīt savu profesionalitāti," uzsver M. Strods.

Nākotnē uzņēmums plāno paplašināt darbību arī Lietuvā un Igaunijā. Latvijā jau pašlaik atlaizuklubs.lv piedāvā iespēju izmantot atlaides Rīgā, Liepājā, Valmierā un Jelgavā.

***

ZIEMASSVĒTKU DĀVANU TOP, 2010. GADS

1. Apple iPod Touch

2. Datorspēle Call of Duty: Black Ops

3. Microsoft spēļu konsole Xbox Kinect

4. Apple viedtālrunis iPhone 4

5. Sony spēļu konsole PlayStation 3

6. E-grāmatu lasītājs Amazon Kindle

7. Sony spēļu konsole Playstation Move

8. iTunes dāvanu karte

9. Microsoft spēļu konsole Xbox Slim

10. Motorola viedtālrunis DROID 2

Avots: TheTopTens