Malkas cenas atgriezušās "trekno gadu" līmenī

Pašlaik Latvijā malkas cenas ir atgriezušās «trekno gadu» līmenī, taču papildus cenu kāpums nav paredzams, līdz ar to pašreizējais cenu līmenis ilgtermiņā varētu saglabāties nemainīgs, norāda mežistrādes un kokapstrādes uzņēmuma SIA Krauzers valdes priekšsēdētājs Andis Araks.

Pieprasījums žāvētai malkai ir intensīvs. Ja iepriekš malku varējām tirgot arī decembrī un pat janvārī, tad šogad novembrī jau pārdevām visus savus iekrājumus, aģentūrai LETA stāsta uzņēmējs, vienlaikus norādot, ka iedzīvotāji par malkas iegādi sāka domāt jau nepieredzēti laicīgi – augustā un septembrī -, kaut arī parasti interese sākas tikai oktobrī.

Taču, kā uzsver Araks, uzņēmuma cenu politika ir vērsta uz darbu ilgtermiņā, nekoncentrējoties uz noteiktām tirgus svārstībām. To, ko bijām solījuši klientiem, to arī izpildījām – līdz septembrim cenu turējām tādu, kāda bija nolikta pavasarī, kaut arī malkas cena kopējā tirgū jau bija mainījusies vasaras vidū. Kopš oktobra strādājām ar jaunu cenu, 20 līdz 28 lati kubikmetrā, skaidro Araks.

Viņš arī klāsta, ka uzņēmuma malka tiek eksportēta, to piegādājot eksportētājiem. Tā ir nesagatavota, nepārstrādāta malka, kas nāk tieši no meža, un vienīgā mūsu tiešā produkcija, kas aiziet uz ārzemēm. Tālāk tā nonāk Zviedrijas un Vācijas tirgos. Eksportā nonāk aptuveni 30% no saražotās kurināmās malkas – papīrmalku, aptuveni 3000 kubikmetru, gandrīz pilnībā eksportējam, piebilst Araks.

Kā ienesīgāko darbības jomu kompānijas vadītājs uzsver mežistrādi. Uzņēmuma izstrādes apjomi šogad ir aptuveni 10 000 kubikmetru mēnesī.

Apaļkoku cenu kāpumu par gandrīz 18% šogad izjūtam tā, ka nepieciešami lielāki apgrozāmie līdzekļi, jo vajag izmantot katru iespēju piedalīties cirsmu izsolēs. Peļņas sadaļa nemainās, jo ir gana liela konkurence, atzīst uzņēmējs.

Latvijā

Slimnīcām ir problēmas ar finansējuma plānošanu tekošā gada griezumā, jo tās faktiski pieraksta pacientus uz operācijām, kurām nauda nav paredzēta, izriet no veselības ministra Hosama Abu Meri (JV) paustā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma".

Svarīgākais