Suns ar aizsieto purnu veiksmīgi operēts

Sunim, kurš vairākas nedēļas bija klaiņojis ar aizsietu purniņu, veiksmīgi izdarīta pirmā operācija, aģentūru LETA informēja Latvijas Veterinārārstu biedrības vadītāja Māra Viduža.

"Operāciju veica veterinārārsts Guntars Berķis, un tā noritējusi veiksmīgi. Pateicoties kolēģei Vitai Antonei, kura jau no pirmās dienas uzsāka intensīvu ārstēšanu, suns atveseļojās ātrāk, nekā prognozējām, un pirmo operāciju varējām veikt jau šodien. Ja paveiksies, šī būs vienīgā operācija," sacīja Viduža.

Šonedēļ internetu apceļoja ziņa par kādu suni, kurš ticis atrasts ar aizsietu un uzpampušu purnu tā, ka dzīvnieks vien ar lielām grūtībām spējis izbāzt mēli. Dzīvnieku aizstāvji lēš, ka suns šādas mokas cietis aptuveni nedēļu. Internetā jau izsludināta vairāk nekā 100 latu atlīdzība tam, kurš anonīmi sniegs ziņas par šī suņa pāridarītāju.

"Aizsietā cilpa suņa purnu bija burtiski pāršķēlusi uz pusēm, bet saišu gali - dziļi iegriezušies kaklā un skaustā. Infekcija brūcēs un ap tām bija ļoti plaša. Taču pēcoperācijas periods vismaz mēneša garumā prasīs ilgu un rūpīgu darbu no visiem mūsu klīnikas darbiniekiem. Bez šūtajām brūcēm ir arī tādas, kurām jāļauj sadzīt dabiskā veidā. Liels izaicinājums būs nodrošināt, lai suns brūces neatplēstu dzīšanas procesā, kad tās sāks niezēt. Neviena no standartā pielietojamām metodēm nederēs, jo visas ierastās vietas, kurās šādas aizsargierīces stiprina, ir traumētas," norādīja veterinārārste.

Vienlaikus Viduža kategoriski noliedz dzīvnieku aizsardzības organizācijas "Dzīvnieku SOS", patversmes "Mežvairogi" un juridiskā biroja "AB Grupa" izteiktos apgalvojumus, ka suņa ārstēšana nav bijusi pietiekami kvalitatīva.

"Suni vārda tiešajā nozīmē nēsā uz rokām no pirmās dienas, kopš viņš nonācis veterinārajā klīnikā. Dzīvnieku aizsardzības organizācijām būtu jācīnās par dzīvniekiem, nevis vienam ar otru. Ja šīs organizācijas būtu pielikušas tik lielu enerģiju šī nelaimīgā dzīvnieka noķeršanai, cik patērēja un joprojām patērē sūdzību rakstīšanai un citām nelietderīgām darbībām, tad suns būtu atbrīvots no ciešanām daudz agrāk un ārstēšana tiktu uzsākta daudz ātrāk," akcentē biedrības priekšsēdētāja.

Svarīgākais