Latvijas vīzu saņemšanai nākamgad ieviesīs e-pakalpojumu sistēmu

Lai nodrošinātu iespējas vīzu pieprasītājiem laicīgāk pieteikties vīzu pieteikumu iesniegšanai pārstāvniecībās, tiks izveidots e-pakalpojums, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

ĀM sadarbībā ar Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi izstrādā un līdz 2011.gada jūlijam plāno ieviest e-pakalpojumu vīzu pieprasītājiem. E-pakalpojuma projekts ietvers arī elektronisko pieteikšanās sistēmu vīzu pieteikumu iesniegšanai, kas vēl vairāk atvieglos iespējas saņemt vīzas ceļošanai uz Latviju.

Lai atvieglotu vīzas saņemšanas procedūras Krievijā, Latvijas vēstniecība Maskavā kopš 2009.gada 1.janvāra un ģenerālkonsulāts Sanktpēterburgā kopš 2010.gada 1.jūlija ir uzsākuši sadarbību ar kurjerpasta kompāniju "Pony Express" par vīzu pieteikumu pieņemšanu no dažādu Krievijas reģionu iedzīvotājiem un nosūtīšanu uz minētajām pārstāvniecībām. Arī Latvijas vēstniecība Ukrainā kopš 2010.gada 1.decembra sadarbojas ar minēto kompāniju, lai nodrošinātu vīzu pieteikumu pieņemšanu sešos Ukrainas reģionos.

ĀM regulāri strādā pie tā, lai tiktu atvieglota kārtība, kādā ārzemnieki var saņemt vīzas ieceļošanai Latvijā. Sadarbībā ar citām Latvijas iestādēm ĀM diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārzemēs ir ieviesusi elastīgākas vīzu procedūras, tādējādi atvieglojot vīzu saņemšanu, tostarp arī tiem ārzemniekiem, kuri uz Latviju vēlas braukt kā tūristi.

Lai atvieglotu vīzu pieteikumu iesniegšanu, ir panāktas vienošanās ar vairākām Šengenas līguma dalībvalstīm par Latvijas pārstāvēšanu vīzu izsniegšanā reģionos un teritorijās, kurās nav Latvijas pārstāvniecības. Pateicoties pārstāvības iespējām, ārzemniekiem, kuri vēlas doties uz Latviju, bet kuru dzīvesvietā nav Latvijas vēstniecības, ir iespējas pieprasīt vīzu citas Šengenas līguma dalībvalsts pārstāvniecībā, ar kuru Latvija ir vienojusies par pārstāvību vīzu izsniegšanā - kopumā 53 dažādās pasaules vietās.

Slēdzot jaunus līgumus par vīzu pārstāvību, tiek ņemtas vērā arī Latvijas uzņēmēju intereses.

Patlaban Ārlietu ministrija sadarbībā ar citām iesaistītām iestādēm strādā pie vīzu lēmumu pārsūdzības kārtības izveides Latvijā, jo saskaņā ar Šengenas vīzu kodeksa prasībām visām Šengenas līguma dalībvalstīm, arī Latvijai, no 2011.gada 5.aprīļa ir jānodrošina personas tiesības pārsūdzēt vīzu lēmumus.

Svarīgākais