Mediķu arodbiedrība: Ziņojumā par ilgtspējīgas attīstības mērķu ieviešanu noklusētas vairākas būtiskas lietas

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) pēc iepazīšanās ar Latvijas ziņojumu ANO par ilgtspējīgas attīstības mērķu ieviešanu 2022.gadā iebilst pret dokumentu tālāku virzību, informē arodbiedrība.

LVSADA norāda, ka ziņojums nepietiekami atspoguļo reālo situāciju Latvija veselības nozarē. Proti, ziņojumā tiek noklusēts, ka Latvijā ir otrs augstākais novēršamās mirstības rādītājs Eiropas Savienībā (ES) gan no profilaktiski novēršamiem, gan no medicīniski novēršamiem cēloņiem.

Tāpat, viņuprāt, ziņojumā tiek noklusēts, ka nozīmīgs cēlonis augstajai priekšlaicīgajai mirstībai ir sliktā veselības aprūpes pieejamība. Arodbiedrība uzsver, ka neapmierināto medicīniska rakstura vajadzību apmērs Latvijā bija viens no augstākajiem ES gan pirms Covid-19 pandēmijas, gan pandēmijas laikā, savukārt faktori, kas veicina šādu situāciju, ir nepietiekamais valsts finansējums veselības nozarei un nepietiekamie valsts veselības sektora cilvēkresursi.

LVSADA atzīmē, ka, lai arī veselības aprūpes izdevumi uz vienu iedzīvotāju Latvijā kopš 2010.gada ir palielinājušies, šis rādītājs aizvien ir viens no zemākajiem ES, veselības aprūpes valsts finansējumam būtiski atpaliekot ne tikai no ES vidējā rādītāja, bet arī no kaimiņvalstīm Lietuvas un Igaunijas.

Savukārt darbaspēka trūkums veselības nozarē nopietni apdraud ne tikai pakalpojumu pieejamību, bet arī sākto reformu sekmīgu virzību. Praktizējošo ārstu skaits uz iedzīvotāju skaitu Latvijā atpaliek no ES vidējā rādītāja, bet māsu skaits ir tikai aptuveni puse no attiecīgā ES rādītāja. LVSADA uzskata, ka galvenais iemesls tam ir medicīniskā personāla zemais atalgojums publiskajā sektorā, kas liek daļai ārstniecības personu pāriet uz privāto sektoru vai pamest valsti.

LVSADA ieskatā ziņojumā tiek noklusēts arī tas, ka Latvijas valdība neplāno tuvākajos gados būtiski palielināt veselības nozares valsts finansējumu, savukārt Sabiedrības veselības pamatnostādnēs 2021.-2027.gadam starp nozares politikas prioritātēm nav atrasta vieta būtiskai darba samaksas paaugstināšanai valsts sektorā strādājošajām ārstniecības personām.

LVSADA priekšsēdētājam Valdim Kerim nav skaidrs, ko no ziņojuma minētā iegūs Latvijas pacienti un veselības nozares darbinieki. Viņaprāt, "kādam ļoti gribas izskaistināt situāciju Latvijas veselības aprūpē".

Lai uzlabotu ziņojuma kvalitāti, LVSADA ir rosinājusi tajā veikt virkni precizējumu un papildinājumu, kas pamatoti ar skaitļiem un faktiem no jaunākajām Eiropas Komisijas, "Eurostat" un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas publikācijām.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais