Ārpolitikas eksperts skaidro, ko nozīmē Saeimas paziņojums ANO

© Kaspars Krafts/F64

Saeimas pieņemtais paziņojums, ar kuru tā aicina ANO dalībvalstis nekavējoties veikt pasākumus, lai izveidotu lidojumu aizlieguma zonu virs Ukrainas, lai tā pasargātu cilvēku dzīvības, varētu būt simbolisks žests, atklāja Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Mārtiņš Vargulis.

Viņš atzīmē, ka šis paziņojums ANO struktūrās būs jāizskata, to nevarēs neņemt vērā. "Ņemot vērā to, ka Krievija ir ANO drošības padomes pastāvīgā dalībvalsts ar veto tiesībām, ir grūti iedomāties nākotnes scenāriju ar praktiskām izpausmēm Ukrainā," atzina Vargulis.

Saeimas lēmums adresēt paziņojumu ANO ir kā vēršanās pie organizācijas un aicinājums kopīgi nosodīt Krievijas rīcību Ukrainā. "Varbūtība, ka debesis virs Ukrainas tiešām tiks slēgtas, nav ievērojami palielinājusies pēc šī paziņojuma. Nesaskatu, ka tas tiks darīts," domā Vargulis.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien pieņemtajā paziņojumā aicina ANO dalībvalstis nekavējoties veikt pasākumus, lai izveidotu lidojumu aizlieguma zonu virs Ukrainas, lai tā pasargātu cilvēku dzīvības.

Saeimas Ārlietu komisijas sagatavotajā parlamenta paziņojumā "Par lidojumu aizlieguma zonu noteikšanu Ukrainas teritorijā un pasākumiem Krievijas agresijas ierobežošanai" arī pausts, ka lidojumu aizlieguma zonu virs Ukrainas jāizveido arī drošības garantēšanai virs Ukrainas atomelektrostacijām.

Parlaments paziņojumā pauž stingru atbalstu Ukrainai, tās aizstāvjiem un tautai cīņā pret Krievijas sākto agresijas karu, apstiprinot Latvijas nelokāmo atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai.

Latvijā

IZM solītie tūristu tūkstoši uz olimpisko atlasi basketbolā neatbrauca. 5 miljoni iztērēti, bet kļūdas prognozēs neatzīst. Ja pirms olimpiskā turnīra IZM un LBS solīja naudu budžetam, šobrīd atrunājas ar emocijām un patriotismu. Olimpisko atlasi ar pustukšajām tribīnēm un naudas izlietošanas lietderību neviens nevērtēs, vēsta TV raidījums "Nekā personīga".

Svarīgākais