Aicinājums: Par mūsu un jūsu brīvību

© Kaspars Krafts/F64

Uz Lietuvas un Latvijas robežas, kur 1989.gada 23. augustā plecu pie pleca stāvēja latvieši un lietuvieši par savu brīvību, 10. martā pulcējās abu tautu pārstāvji, lai paustu atbalstu Ukrainai. Šodien abām tautām pievienojās pirmie Kijivas bēgļi, kuri pajumti atraduši Bauskā. Tika pieņemts aicinājums.

Aicinājums

Mēs esam pulcējušies Baltijas ceļa vēsturiskajā vietā Grenctālē, kur 1989. gadā plecu pie pleca latvieši un lietuvieši cīnījās par savu brīvību. Šodien mēs stāvam un protestējam pret Krievijas karu Ukrainā un morāli atbalstām ukraiņu tautu, kas lej asinis par savu un mūsu brīvību. Jāatzīst, ka Rietumi un arī mēs, divas tautas un mūsu valdības, nav pielikušas maksimālās pūles, lai pārtrauktu šo nozieguma pret cilvēci.

Mēs, mītiņa dalībnieki, aicinām:

Krievijas Federācijā dzīvojošās tautas protestēt pret karu, ko dēvē par „militāru operāciju Ukrainā”;

aicinām Latvijas Republikas un Lietuvas Republikas valdību atbalstīt Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska lūgumu, proti, NATO noteikt virs Ukrainas lidojumiem aizliegto zonu, jo pasaules prakse zina līdzīgu gadījumu Dienvidslāvijas kara laikā;

aicinām abu NATO dalībvalstu valdības lūgt citu dalīborganizācijas valstu valdības, kuru apbruņojumā vēl saglabājušies padomju iznīcinātāji MIG, tos nodot Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Atgādinām, ka jebkura vilcināšanās tikai stiprina agresoru un tuvina mūs Volodimira Zelenska paredzējumam - nākamais upuris būs Baltijas valstis.

Mītiņā sapulcējušos vārdā:

Pasvales pašvaldības mērs Gintauts Geguzinsks

Lietuviešu rakstnieks Jozs Baltušis

4.maija kluba vadītāja, bijusī AP deputāte Velta Čebotarenoka

Barikāžu muzeja vadītājs Renārs Zaļais

Mazsalacas Barikāžu biedrības vadītājs un pasākuma organizators Ojārs Beķeris

LSA padomes priekšsēdētāja vietnieks, aicinājuma teksta autors Māris Niklass