Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas informatīvajā telpā tiek provocēta spriedze starp etniskajām grupām, ziņo VDD

© pexels.com

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā Valsts drošības dienests (VDD) informatīvajā telpā konstatējis atsevišķus mēģinājumus provocēt spriedzi starp dažādām etniskajām grupām, atzīst dienests.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā VDD Latvijas informatīvajā telpā ir novērojis pretēju viedokļu sadursmes diskusijās par notikumiem Ukrainā, skaidroja dienestā.

VDD atgādina, ka patreizējos apstākļos ir sevišķi svarīgi kritiski izturēties pret publiskajā telpā, īpaši - sociālajos tīklos, izplatītu nepārbaudītu informāciju.

VDD aicina iedzīvotājus sekot līdzi oficiālajai informācijai, ko sniedz Latvijas valsts un citu NATO dalībvalstu kompetentās iestādes, aktuālās informācijas iegūšanai izmantojot tikai uzticamus un pārbaudītus avotus.

VDD redzeslokā nonācis arī gadījums, par kuru sabiedrību brīdināja Valkas mērs Vents Armands Krauklis. Viņš mikroblogošanas vietnē "Twitter" rakstīja, ka Valgas un Valkas krievu vidū sociālajos tīklos tikusi izplatīta "ziņa" par it kā ukraiņu veiktu uzbrukumu jaunām sievietēm Valgā, jo tās savā starpā sarunājušās krieviski.

"VDD ir informēts par šo dezinformācijas izplatīšanas gadījumu, kas, dienesta vērtējumā, atbilst Kremļa centieniem radīt negatīvu priekšstatu par ukraiņiem kā tautu un atbilstoši Kremļa ģeopolitiskajām interesēm noskaņot starptautisko sabiedrību pret tiem nelabvēlīgi," norādīja dienestā.

VDD rīcībā esošā informācija liecina, ka šāds uzbrukums nav noticis. Plašākus komentārus dienestā nesniedza, jo konkrētā gadījuma izskatīšana ir Igaunijas tiesībaizsardzības iestāžu kompetencē.

VDD arī atgādina, ka VDD šonedēļ aizturējis četrus cilvēkus par Krievijas īstenoto kara noziegumu Ukrainā attaisnošanu. Jau rakstījām, ka šīs personas ir garīgās attīstības un dziedniecības centra" "DVS Urantija" pārstāvji. Patlaban kriminālprocesā trīs personām ir piemērots aizdomās turētā statuss. Vienai no šīm personām, aktīvistam Aivim Vasiļevskim kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums, bet pārējiem diviem - ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Savukārt ceturtajai personai piemērots personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss, un patlaban minētā persona patlaban ir atbrīvota, norādīja dienestā.

Papildus VDD turpina vērtēt arī citas tā redzeslokā nonākušās aktivitātes, kas saistītas ar atbalsta paušanu Krievijas īstenotajai agresijai pret Ukrainu.

Latvijā ir paredzēta kriminālatbildība par tādām darbībām, kā kara noziegumu un noziegumu pret cilvēci attaisnošana un slavināšana, aicinājumiem uz genocīdu vai agresīvu karu, darbībām, kas vērstas uz nacionālā vai etniskā naida izraisīšanu, kā arī aicinājumiem vērsties pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti vai teritoriālo vienotību.

Pamanot interneta vidē ierakstus, komentārus vai video, kas satur minēto noziedzīgo darbību pazīmes, VDD aicina rakstīt uz e-pastu "info@vdd.gov.lv".

VDD vērš uzmanību, ka, konstatējot šāda veida informāciju, ir būtiski konstatēt un nosūtīt dienestam pēc iespējas detalizētāku informāciju, kas ietver konkrētā ieraksta ekrānuzņēmumu, hipersaites uz ierakstu un tā autora profilu.

Krievija 24.februāra rītā sāka uzbrukumu Ukrainai.