Zemessardzes štāba kapteinis: Krievija neapstāsies, bet darīs visu, lai Ukrainā kaut ko sasniegtu

© NICOLAS CORTES/ZEPPELIN/SIPA/Scanpix/Leta

Neraugoties uz Krievijas bruņoto spēku sākotnējiem zaudējumiem, uzbrūkot Ukrainai, tie neapstāsies, bet darīs visu, lai Ukrainā kaut ko sasniegtu un varētu pastāstīt to saviem iedzīvotājiem, līdz ar to nav izslēgta arī aizliegto ieroču pielietošana, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" prognozēja Zemessardzes štāba kapteinis Jānis Slaidiņš.

Viņš pauda vērtējumu, ka vēlamo rezultātu sasniegšanai Krievija liek lietā visus līdzekļus, tai skaitā uzbrūk civilajai infrastruktūrai, un godīguma šajā karā nav. Ar šādu taktiku Krievija mēģinot sagraut Ukrainas kaujas garu.

"Jāsaprot, ka Ukrainas prezidents ir kā ķīlnieks. Viņš redz, ka iet bojā daudz civiliedzīvotāju, cieš infrastruktūra, un, protams, viņam jārēķinās ar to, ka Krievija mēģinās izvirzīt šos noteikumus, lai ietu uz pārrunām. Tāda terora taktika, un tā ir Krievijas vizītkarte. Mēs redzam, ka visos militāros konfliktos, kur Krievija pēdējos gados ir piedalījusies, viņi to izmanto," skaidroja Slaidiņš.

Komentējot trešdienas traģiskos notikumus, kad Krievijas armija sabombardēja dzemdību namu Mariupolē, Zemessardzes pārstāvis neizslēdza iespēju, ka tas varbūt nebija iecerētais mērķis, jo, iespējams, pretgaisa aizsardzības sistēmu apiešanai aviobumba tika palaista nepareizajā augstumā, kurā tās precizitāte ir mazāka. Līdz ar to nevarot izslēgt, ka Krievijas armija gribēja trāpīt pa kādu militāru objektu, bet nejauši trāpīja dzemdību namam.

Tomēr jebkura civilās infrastruktūras apšaudīšana ir vērtējama kā kara noziegums, uzsvēra Slaidiņš.

Viņš neizslēdza iespēju, ka Krievija šajā karā varētu pielietot arī termobāriskos, ķīmiskos vai bioloģiskos ieročus. "Zinot Krievijas taktiku un propagandu, no tās var sagaidīt jebko. Es domāju, ka neviens pārāk lielas ilūzijas nelolo, ka Krievija varētu neveikt kaut ko šādu."

Vaicāts, par ko šobrīd visvairāk būtu jābažījas Ukrainas aizsardzībai un kas tai būtu jādara, Zemessardzes pārstāvis atzina, ka Ukrainai ir jāmēģina stiprināt fronti, lai tā nesabruktu, jo Krievijas bruņotos spēkus nedrīkst novērtēt par zemu - tie noteikti nepadosies. "Viņi noteikti darīs visu, lai kaut ko sasniegtu šajā konfliktā, jo Krievijai ir vajadzīgs kāds simbols, viņiem vajag kaut kādu pilsētu ieņemt. (..) Viņi bez tā nemāk karot, viņiem kaut kas ir jāsasniedz, lai pastāstītu saviem iedzīvotājiem," rezumēja eksperts.

Kā ziņots, Krievijas armija Ukrainā iebruka 24.februārī. Kopš tā laika valstī norisinās aktīvas kaujas, tiek bombardēti ne tikai militārie, bet arī civilie objekti. Cīņās pret Krievijas armiju dodas arī Ukrainas civiliedzīvotāji un brīvprātīgie no visas pasaules.