NVA: Nav novērots būtisks bezdarba pieaugums uz Krieviju orientētos uzņēmumos

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) pagaidām nav saņēmusi nevienu pieteikumu par kolektīvām atlaišanām uzņēmumos, kuru uzņēmējdarbība orientēta uz sankciju skarto Krieviju, šorīt TV3 sacīja NVA direktore Evita Simsone.

Simsone uzsvēra, ka NVA uzmanīgi vēro darba tirgū notiekošo uzņēmumos, kuru uzņēmējdarbība orientēta uz Krieviju vai kuros ir būtisks Krievijas kapitāls, un pagaidām būtiskas negatīvas tendences nav novērotas.

Runājot par iespēju palīdzēt ar darbu no Ukrainas nākušajiem kara bēgļiem, amatpersonas pastāstīja, ka līdz šim darba iespējas bēgļiem piedāvājušo ap 750 darba devēji, piedāvājot vairāk nekā 7000 darba vietu. Darbs tiekot piedāvāts ļoti plašā profesiju spektrā - šuvējām, ceļu būvniecībā, apstrādes rūpniecībā un citur.

Simsone gan mudināja darba devējus ņemt vērā, ka vairums atbraukušo bēgļu ir sievietes ar bērniem.

Kā ziņots, NVA pārņem no Latvijas investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un biedrības "Gribu palīdzēt bēgļiem" informāciju par Ukrainas kara bēgļiem piedāvātām darba iespējām, apkopojot informāciju un sazinoties ar visiem darba devējiem, lai vienotos par piedāvāto vakanču pievienošanu NVA datu bāzei.

Tāpat vakances plānots publicēt NVA CV un vakanču portālā, kur visas vakances būs pieejamas vienuviet gan NVA darbiniekiem, kuri konsultēs Ukrainas kara bēgļus, gan darba meklētājiem, kas pametuši Ukrainu un vēlas atrast darbu Latvijā.

Nodarbinot Ukrainas kara bēgļus, darba devējiem jāņem vērā, ka Ukrainas kara bēgļi darba attiecības var uzsākt tikai tad, kad būs saņēmuši ilgtermiņa vīzu ar tiesībām uz nodarbinātību bez ierobežojumiem uz laiku līdz vienam gadam.

Tāpat Ukrainas kara bēgļus var nodarbināt bez valsts valodas zināšanām, ja tas netraucē darba pienākumu pildīšanu, kā arī nav attiecināma normatīvo aktu par ārzemnieku nodarbināšanu prasība vakanci reģistrēt NVA un nodrošināt darba samaksu, kas nav mazāka par vidējo bruto darba samaksu Latvijā iepriekšējā gadā.

NVA noradīja, ka jebkura persona, kas bēg no plosītās Ukrainas, var vērsties klātienē jebkurā NVA apkalpošanas vietā, vienotajā valsts un pašvaldības atbalsta koordinācijas punktā Ukrainas civiliedzīvotājiem Rīgas Kongresu namā vai zvanot NVA. Attiecīgi NVA konsultants palīdzēs labākās darba iespējas piemeklēšanā un komunikācijā ar darba devēju.

Jau rakstījām, ka Krievija 24.februārī iebruka Ukrainā, kur karš turpinās jau divas nedēļas.

Svarīgākais