"Latvenergo" vadītājs skaidro, kas Latvijai jādara, lai izbēgtu no augstajām elektroenerģijas cenām

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Lai izbēgtu no elektroenerģijas cenu svārstībām un augstajām cenām, jākāpina Latvijas elektroenerģijas izstrādes jaudas, saka AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste.

Runājot par to, cik ilgs laiks Latvijai būtu nepieciešams, lai izbūvētu jaunas ģenerācijas jaudas un nebūtu vairs tik atkarīgi no Krievijas gāzes piegādēm, Čakste skaidroja, ka ir divi dažādi scenāriji - līdz karam Ukrainā un pēc tam.

Viņš norādīja, ka Eiropa bija uzņēmusi kursu uz pāreju uz zaļo enerģiju, un tajā bija iezīmēta ļoti strauja pāreja no oglēm un gāzes uz atjaunojamo enerģiju, bet, iespējams, šajā ceļa kartē tagad būs izmaiņas, un pāreja nenotiks tik strauji.

Čakste teica, ka Baltijā saistībā ar Ignalinas atomelektrostaciju (AES) slēgšanu un jaunas neuzbūvēšanu faktiski ir 50% energoražošanas jaudu deficīts. Lielākais deficīts ir Lietuvā, kur Ignalinas AES bija energosistēmas balsts.

"Starpsavienojumi var nodrošināt iztrūkuma kompensēšanu," stāstīja Čakste, taču Eiropā no oglēm ražotajai elektroenerģijai ir visaugstākā cena.

"Tādēļ, ja mēs vēlamies izbēgt no cenu svārstībām un šīm augstajām cenām, mums šobrīd vajag kāpināt mūsu pašu elektroenerģijas izstrādi," teica Čakste.

Viņš pauda, ka normālos apstākļos "Latvenergo" bija plāns vēja parkus attīstīt sešu septiņu gadu laikā, jo ir arī ietekmes uz vidi novērtējums, kas ir jāveic vismaz divus gadus, plānošana un citi darbi.

"Iespējams, ka šobrīd mēs kopā ar valdību centīsimies meklēt risinājumus, lai likumīgi paātrinātu šos procesus," teica Čakste.

Svarīgākais