Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā pieaug iedzīvotāju interese iegūt šaujamieročus

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Pēdējo divu nedēļu laikā novērots šaujamieroču pieprasījuma pieaugums, informē Latvijas ieroču munīcijas un pirotehnikas ražotāju un tirgotāju asociācijas (LITA) sekretārs Ēriks Kaufmanis.

Viņš norādīja, ka situācija pēdējo divu nedēļu laikā ir kļuvusi izteikti aktīvāka un par ieroču iegādi interesējas gan cilvēki, kuriem jau ir šaujamieroči, gan tie, kam ieroči nekad nav bijuši.

Kaufmanis sacīja, ka pats dienas laikā konsultē vismaz 10 cilvēkus par to nepieciešamajām prasībām ieroča iegādei un turēšanas atļaujas saņemšanai no Valsts policijas.

Savukārt tie iedzīvotāji, kuriem jau ir šaujamieroči, apsver vēl kāda ieroča iegādi. Arī patronu pieprasījums šobrīd ir audzis, sacīja Kaufmanis.

Tāpat lielāka interese tiek izrādīta par gāzes ieroču iegādi, kam nav nepieciešama īpaša atļauja.

Ieroču iegādes pieaugumu apstiprina arī Valsts policijas apkopotā statistika. Kopš 2022.gada 1.janvāra Latvijā iegādāti 139 gāzes ieroči, tostarp 68 jeb 48,9%, kas iegādāti pēdējo divu nedēļu laikā.

Savukārt no 2022.gada laikā iegādātajiem 399 medību, sporta un pašaizsardzības ieročiem, pēdējās divās nedēļās iegādāti 115 jeb 28,8%, informē Valsts policija.

Pieprasījuma pieaugums novērots, sākot ar 24.februāri, kad Krievija sāka karu Ukrainā, taču paaugstināts pieprasījums tika novērots arī Covid-19 pandēmijas sākumā, ko LITA skaidro ar cilvēku vēlmi nodrošināties pašaizsardzības nolūkos.