Valsts iepirkumu konkursos nevarēs piedalīties mazo algu maksātāji

Publisko iepirkumu likumā 1. oktobrī stājušies spēkā grozījumi, kas paredz izslēgt no konkursiem tos pretendentus, kuri algās maksā mazāk par 70% nekā vidēji nozarē.

Latvijas valsts meži (LVM) šādu prasību ir izvirzījusi arī pie apaļkoksnes pārdošanas no valstij piederošajiem mežiem. Vēlmi startēt konkursā ir izteikuši 122 pretendenti. Atsevišķi nozares dalībnieki pauž bažas, ka šādā veidā neizdosies izskaust aplokšņu algas.

LVM konkursa Par apaļo kokmateriālu piegādi 2011. gada I pusgadā nolikumā pretendentiem ietverta prasība, ka tajā var piedalīties un piedāvājumu iesniegt tikai tie pretendenti, kuru darba ņēmēju vidējie ienākumi noteiktā periodā nav zemāki par 70% no attiecīgajā nozarē vidējiem valstī. Kokrūpniecības nozarē 70% no vidējās bruto algas ir 212 latu. "Ja alga ir lielāka, nav problēmu, taču gadījumā, ja pretendents maksā mazāku algu, tad tāds nepiedalās iepirkumā," Neatkarīgajai skaidro Iepirkumu uzraudzības biroja vadītājs Andrejs Tiknuss.

Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss uzsver, ka šī norma ir ieviesta nevis tādēļ, lai kādu izslēgtu no spēles, bet gan lai būtu godīgāka konkurence un godīgos uzņēmumus nepārsolītu apaļkoksnes izsolēs tikai tāpēc, ka negodprātīgie uz nodokļiem ietaupītās naudas rēķina ir gatavi maksāt lielāku cenu par kokmateriālu. "Jāsamazina pelēkās ekonomikas ietekme, un šis ir pirmais mēģinājums, revolucionārs gadījums, kad ievieš prasību par 70% vidējās algas uzrādīšanu," ir pārliecināts K. Klauss.

Vienas no modernākajām lapu koku zāģētavām Latvijā 4plus vadītājs Druvis Paeglis norāda, ka oficiāli uzrādītās bruto algas nozarē būtiski atšķiras – mazos un vidējos uzņēmumos atkarībā no reģiona no 160 līdz 260 latiem, bet lielajos apmēram 650 latiem. Šie skaitļi neatspoguļo realitāti. D. Paeglis ir pārliecināts – ja paši nozares dalībnieki savstarpējās konkurences dēļ nespēj izkļūt no purva, tad jaunajai iepirkumu sistēmai ir jābūt vērstai uz to, lai oficiālās algas normalizētos. "Šī ir laba metode, kura stimulētu nozari pakāpeniski sakārtoties un izslēgt tos, kuri maksā mazas algas. Manuprāt, uzņēmums, kurš nespēj samaksāt 70% no nozares vidējās bruto algas jeb 212 latu, nevis veicina nodarbinātību reģionos, bet grauj konkurenci," ir pārliecināts D. Paeglis.

Savukārt LVM pārstāvis Tomass Kotovičs uzver, ka uzņēmumam nav iespēju mainīt Valsts ieņēmumu dienesta izstrādāto vidējo algu aprēķina metodiku, kas varētu nelabvēlīgi ietekmēt mazos uzņēmumus.

Svarīgākais