Oktobra beigās jau iespējams sniegs

Oktobra beigās iespējams slapjš sniegs, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi.

Oktobra vidējā gaisa temperatūra gaidāma ap normu vai 1 grādu virs normas, kas ir no 5 līdz 5,3 grādiem Vidzemes un Alūksnes augstieņu rajonos un no 8,1 grāda līdz 8,3 grādiem Baltijas jūras piekrastē. Kopumā Latvijā oktobrī vidējā gaisa temperatūra ir plus 6,6 grādi. Nokrišņu daudzums gaidāms lielāks par normu, vietām tas būs ap normu, kas ir no 50 līdz 87 milimetriem.

Mēneša pirmajā dekādē un otrās dekādes sākumā bieži laika apstākļus noteiks aktīvie Atlantijas cikloni, kuru ietekmē būs mākoņains laiks, dažās dienās stipri līs un pūtīs brāzmains rietumu puses vējš, jo sevišķi piekrastes rajonos. Gaisa temperatūra naktī būs no plus 3 līdz plus 8 grādiem, dienā tā paaugstināsies līdz plus 7, plus 11 grādiem, savukārt, debesīm skaidrojoties, naktī gaisa temperatūra noslīdēs līdz 0, mīnus 2 grādiem, bet dienā tā sasniegs plus 10, plus 13 grādus.

No mēneša vidus gaidāmi ilgāki sausa un skaidra laika intervāli starp kārtējiem cikloniem, un šajos periodos gaisa temperatūra svārstīsies plašākās robežās. Naktis lielākoties būs aukstākas, iespējams sals līdz mīnus 2, mīnus 4 grādiem, bet dienas būs par 1 līdz 2 grādiem siltākas.

Tomēr oktobra beigās Latviju šķērsos Atlantijas cikloni, tāpēc gaidāmas arī lietainas dienas, mēneša beigās nokrišņi būs stipri un iespējams arī slapjš sniegs. Ziemeļrietumu, rietumu lēns līdz mērens vējš mēneša beigās iegriezīsies no dienvidiem un pastiprināsies 15-20 metriem sekundē. Pakāpeniski notiks tālākā temperatūras pazemināšanās līdz mīnus 2, plus 3 grādiem naktī un plus 2, plus 7 grādiem dienā, lai arī gaidāmas atsevišķas siltākas dienas.

Svarīgākais