Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Eksperte: Sankcijas var tikt piemērotas pēc ķēdes principa, Latvijas uzņēmumiem būtiski uz to nepaklupt

© Reuters/Scanpix/Leta

Jaunas sankcijas pret dažādām personām un institūcijām šodienas ģeopolitiskajā situācijā ir dienaskārtībā un, visticamāk, paliks uz ilgāku laiku. Šajos jaunajos apstākļos Latvijas uzņēmumiem ir būtiski nepaklupt uz tām nezināšanas dēļ, kur būtiski pārzināt arī tā dēvēto sankciju ķēdes principu.

Tas nozīmē, pat ja biznesa partneris tiešā veidā nav iekļauts sankcionēto personu sarakstā, var būt situācijas, kad sankcionēta ir kāda ar partneri saistīta persona.

Piemēram, sankcijas var būt piemērojamas arī tad, ja sankcionētā persona pat netieši kontrolē konkrēto uzņēmumu vai sadarbojas ar sankcionētu personu citas sadarbības ietvaros, norāda NILLTPFN un sankciju pārbaudes platformas Atbilst.lv eksperte Elīna Ņebritova. Tāpēc būtiska ir gan paša darbības caurspīdība, gan klientu un sadarbības partneru rūpīga izpēte.

Viņa akcentē, ka sekas sankciju neievērošanai ir sākot no reputācijas zaudēšanas, līdzekļu iesaldēšanas, līdz pat administratīvai vai kriminālatbildībai. Vissliktākajā scenārijā pat pastāv risks pašiem nokļūt sankcijas sarakstos, padarot uzņēmējdarbības turpināšanu par neiespējamu.

Bankas un maksājumu iestādes nelabprāt iesaistās darījumos ar klientiem, kuru dalībā vai vadībā ir iesaistīti trešo valstu rezidenti, īpaši, ja runājam par Krievijas un Baltkrievijas rezidentiem. Šādu darījumu esamība vietējam uzņēmējam uzliek papildus slogu, lai izpildītu kredītiestāžu, maksājumu iestāžu uzliktos nosacījumus saistībā ar partnera padziļinātu izpēti, kas pat to izpildes gadījumā, nedod garantiju, ka šāds darījums tiks veiksmīgi akceptēts.

Šodienas situācijā ir svarīgi būt informētam, kā pareizi rīkoties, lai izvairītos no sadarbības ar sankcionētiem uzņēmumiem vai privātpersonām, uzsver Ņebritova, piebilstot, ka nepietiek izpēti veikt tikai pirms sadarbības uzsākšanas, tas jādara arī sadarbības laikā un šā brīža notikumu kontekstā, kad situācija mainās pa dienām, tam ir vēl jo lielāka nozīme. Vienlaikus ir pieejami efektīvi risinājumi, kā šīs sākotnējās un regulārās pārbaudies veikt.

Būtiskākie ieteikumi sankciju ievērošanai:

  • Ievērot “Pazīsti savu klientu” principu, kas nozīmē izpētīt informāciju par sadarbības partneriem, to amatpersonām, īpašniekiem un citām saistītajām personām.
  • Pārliecināties, ka sadarbības partnera amatpersonas, patiesie labuma guvēji nav iekļauti sankciju sarakstā pirms sadarbības uzsākšanas, kā arī regulāri darīt to visas sadarbības laikā.
  • Pārliecināties, ka reģionā, kurā atrodas uzņēmuma stratēģiskie sadarbības partneri, ir stabila ģeopolitiska situācija un tas nav pakļauts sankcijām.
  • Ievērojot uzņēmējdarbības sfēras, sekot līdzi finanšu, preču aprites un citiem ierobežojumiem.
  • Vērsties pie ekspertiem, lai kopīgi izstrādātu efektīvu sankciju riska pārvaldīšanas metodoloģiju, jo sankciju likums ir saistošs ikvienam.

Lai izvairītos no nepatīkamām sekām, ir jāizvērtē sankciju riski, pārbaudot visu no sankcijām izrietošo ķēdi, izmantojot pieeju starptautiskajām datu bāzēm, kas ļauj monitorēt informāciju par sankciju izmaiņām reāllaikā. Ir risinājumi, kas dod iespēju veikt klientu bāzes ikdienas automātisku pārbaudi pret Latvijas, ANO, ES un ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankciju sarakstiem un operatīvi saņemt paziņojumu sakritības gadījumā, akcentē atbilst.lv eksperte.

Latvijā nacionālo un starptautisko sankciju izpildi regulē Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likums, kur noteikts, ka ikvienam uzņēmumam jāievēro spēkā esošās sankcijas un jāspēj pārvaldīt sankciju risks. Ievērojot nemitīgās izmaiņas sankciju sarakstos un jaunu ierobežojumu ieviešanu, tas ir gana izaicinoši.