Sākta parakstu vākšana par ES oficiālās vai potenciālās kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukraina

© Reuters/Scanpix/Leta

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par Eiropas Savienības (ES) oficiālās vai potenciālās kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai.

Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Baiba Bela, kura vēlas, lai tiktu sniegts atbalsts Ukrainai, apliecinot, ka ukraiņi nav vieni un mēs gribam viņus redzēt ES.

"Ar šo simbolisko soli vēlamies stiprināt viņu izturību pretestībā Krievijas pārspēkam. Apliecināt, ka Eiropas pamatvērtības - cilvēktiesības, brīvība un demokrātija, tiesības un tiesiskums - nav rezervētas tikai ES dalībvalstīm un to pilsoņiem. Apliecināt, ka Latvija un tās iedzīvotāji gan vārdos, gan darbos iestājas par Eiropas plašākajiem mērķiem - solidaritāti, mieru un starptautisko tiesību stingru ievērošanu," pausts iniciatīvas aprakstā.

Bela atgādināja, ka pirms 30 gadiem arī Latvijas iedzīvotāji stāvēja par savu brīvību, piebilstot, ka Krievija nevēlas pieļaut, ka ukraiņiem ir iespēja pašiem lemt par savu dzīvi.

"Ukraiņiem par savu brīvību šobrīd ir jācīnās tā, kā mums nekad nav bijis jācīnās. Mēs nevaram turpināt atbalstīt ES dalībvalstu valdību līdz šim veidoto novilcināšanās politiku attiecībā pret Ukrainas uzņemšanas sarunām ES, lai nekaitinātu Vladimiru Putinu. Ukraina jau kopš Maidana revolūcijas ir izrādījusi vēlēšanos iestāties ES, turklāt Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzskata, ka šobrīd ir izšķirīgs brīdis, lai sāktu Ukrainas uzņemšanu ES," pauda Bela.

Viņa ir pārliecināta, ka tagad ir n pieciešams politisks lēmums iestāšanās sarunu sākšanai.

Kā ziņots, ES nekavējoties jāpiešķir Ukrainai kandidātvalsts statuss un jādod pieeja finansējumam, mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņojis Valsts prezidents Egils Levits.

"Ukraina ir kļuvusi par vienu lielu Maidana laukumu. Ukraina saredz savu nākotni Eiropā. ES nekavējoties jāpiešķir Ukrainai kandidātvalsts statuss un jādod pieeja finansējumam," raksta Levits.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sestdien aicinājis viņa vadīto valsti uzņemt ES.

"Šis ir izšķirošs brīdis reizi par visām reizēm izbeigt ilgstošās diskusijas un izlemt par Ukrainas dalību ES," Zelenskis raksta tviterī.

"Ticu, ka arī ES izvēlas Ukrainu," tviterī raksta politiķis, norādot, ka "Ukraina pret iebrucēju cīnās ar ieročiem rokās, aizstāvot savu brīvību un Eiropas nākotni".

Šobrīd Ukraina oficiāli nav nedz ES kandidātvalsts, nedz potenciālā kandidātvalsts.

Jau vēstījām, ka Krievija ceturtdienas rītā sāka uzbrukumu Ukrainai. Lai gan ir nodarīti postījumi, ir bojāgājušie un Krievijas karaspēks ir pietuvojies Kijevai, būtiskas uzvaras tas nav guvis.