Latvija no pusnakts slēdz gaisa telpu Krievijas lidmašīnām [papildināts 21:07]

© Kaspars Krafts / F64

Ārkārtas sēdē valdība apstiprināja Satiksmes ministrijas iesniegto informatīvo ziņojumu "Par rīcību saskaņā ar Konvencijas par starptautisko civilo aviāciju (1944. gada 7. decembris, Čikāga) 89. pantu", kas paredz no pusnakts slēgt gaisa telpu Krievijā reģistrētiem pasažieru pārvadātājiem.

Savu gaisa telpu jau ir slēgušas Bulgārija, Čehija, Polija, Lietuva un Igaunija savas gaisa telpas slēgs tāpat kā Latvija - no pusnakts.

Starptautiskā lidosta "Rīga" informē, ka lēmums attiecas gan uz pasažieru, gan biznesa aviāciju.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzsver, ka bezprecedenta Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīma agresija pret Ukrainu pieprasa stingru atbildi no visas Rietumu pasaules. Premjers uzsvēra, ka šovakar valdība vienbalsīgi nolēma slēgt Latvijas gaisa telpu Krievijā reģistrētām lidmašīnām.

Valdība lēmumu pieņēma, lai palīdzētu starptautiski izolēt Putina režīmu, kas īsteno vardarbīgu militāru uzbrukumu Ukrainas suverenitātei.

Lēmums pieņemts koordinācijā ar Lietuvu un Igauniju, un tas stāsies spēkā šonakt plkst.24. Lēmuma izpilde ir uzdota Satiksmes ministrijai.

Satiksmes ministra padomniece komunikācijas jautājumos Maija Rēna aģentūru LETA informēja, ka izņēmuma kārtā šāds aizliegums nav piemērojams gaisa kuģiem, kas ir avārijas situācijā, piedalās aviācijas meklēšanas un glābšanas darbos, medicīniskās evakuācijas lidojumiem un lidojumiem, kuri tiek veikti humānu iemeslu dēļ un ir atbilstoši saskaņoti ar atbildīgajām institūcijām.

Satiksmes ministrija nodrošinās noteikto lidojumu ierobežojumu uzraudzību un informēs Ministru kabinetu par turpmāko rīcību, atbilstoši mainoties situācijai.

"2022. gada 24. februārī, tika sākta neizprovocēta plaša mēroga Krievijas militāra agresija pret Ukrainu. Tā sekoja pēc 2022.gada 21. februārī izziņotā Krievijas prezidenta Vladimira Putina lēmuma atzīt Ukrainai piederošo Luhanskas un Donbasa teritoriju neatkarību, un ievedot tajās karaspēku," liecina valdības sēdē iesniegtais dokuments.

Atbildot uz militāro agresiju 2022. gada 25. februārī, Eiropas Padomes (EP) Ministru vietnieku komiteja ārkārtas sēdē nolēma piemērot EP Statūtu 8. pantu un apturēt Krievijas dalību organizācijā saistībā ar Krievijas īstenoto militāro uzbrukumu Ukrainai. EP Statūtu 8. pantu piemēro gadījumos, kad kāda EP dalībvalsts rupji pārkāpj EP Statūtu 3. pantu, kas noteic, ka visām dalībvalstīm ir jāievēro tiesiskuma princips, jānodrošina cilvēktiesības un pamatbrīvības, kā arī jārīkojas atbilstoši EP pamatprincipiem.

Tāpat, pamatojoties uz Čikāgas 1944. gada Konvencijas par Starptautisko civilo aviāciju (turpmāk tekstā - Čikāgas konvencija) 89. pantu, kas nosaka, ka kara gadījumā šīs konvencijas noteikumi neietekmē nevienas iesaistītās līgumslēdzējas valsts rīcības brīvību neatkarīgi no tā, vai tā ir karojošā puse vai neitrāla, lēmumu par satiksmes ierobežošanu Krievijas aviosabiedrībām ir pieņēmusi Apvienotā Karaliste, Polija un Čehija.

Atbilstoši likuma “Par aviāciju” 6.pantā noteiktajam, Satiksmes ministrijas Aviācijas departaments izsniedz atļaujas veikt pasažieru, bagāžas un kravas pārvadājumus. Ministru kabineta 2010.gada 23.marta noteikumos Nr.280 “Noteikumi par pasažieru, bagāžas un kravas gaisa pārvadājumiem” noteikta kārtība lidojumu atļauju izsniegšanai regulāriem un neregulāriem lidojumiem, tai skaitā, šo noteikumu 19. un 28.punktā noteiktajā kārtībā gaisa pārvadājumu atļaujas netiek izsniegtas un izsniegtās atļaujas tiek atkarībā no apdraudējuma rakstura un ilguma apturētas uz objektīvu laikposmu vai atceltas, ja pastāv pamatotas bažas, ka konkrēto gaisa pārvadājumu veikšana neatbilst valsts drošības interesēm.

Savukārt, Civilās aviācijas aģentūra saskaņā ar likuma “Par aviāciju” 6.pantā noteikto ir tiesīga aizliegt darbības, kas saistītas ar Latvijas Republikas gaisa telpas izmantošanu, ja tas apdraud gaisa kuģu lidojumu drošumu.

Pamatojoties uz minēto un sakarā ar neprognozējamu Krievijas turpmāko rīcību, kas var radīt apdraudējumu Latvijas Republikai un tās iedzīvotājiem, ir nosakāms aizliegums Krievijas Federācijā reģistrētiem gaisa pārvadātājiem veikt komerclidojumus Latvijas Republikas gaisa telpā.

Lai nodrošinātu vienotu un solidāru pieeju Baltijas gaisa satiksmes pārvaldībā, nepieciešamās darbības Krievijas aviosabiedrību lidojumu ierobežošanai un ierobežojumu spēkā stāšanās laiks tiks saskaņots ar Lietuvas un Igaunijas rīcību.

Izņēmuma kārtā šāds aizliegums nav piemērojams gaisa kuģiem, kas ir avārijas situācijā, piedalās aviācijas meklēšanas un glābšanas darbos, medicīniskās evakuācijas lidojumiem un lidojumiem, kuri tiek veikti humānu iemeslu dēļ un ir atbilstoši saskaņoti ar atbildīgajām institūcijām.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais