Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Trīs veidi, kā palīdzēt bēgļiem no Ukrainas

© Dmitrijs Suļžics/F64

Ekomomikas ministrija apkopojusi iespējas, kā uzņēmumi un iedzīvotāji var palīdzēt bēgļiem no Ukrainas:

  • Uzņēmumi, kas gatavi ziedot preces vai bez atlīdzības uzņemt bēgļus: ej.uz/Ukrainai (informāciju apkopo Ekonomikas ministrija);
  • Uzņēmumi, kas gatavi nodarbināt bēgļus: ej.uz/vakancescilvekiemnoukrainas (informāciju apkopo Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra - LIAA);
  • Iedzīvotāji, kas gatavi bez atlīdzības uzņemt bēgļus: ej.uz/atbalstscilvekiemnoukrainas (informāciju apkopo biedrība Gribu palīdzēt bēgļiem).

Portāls lsm.lv vēsta par aptuveni 20 šoferiem, kas ir devušies pretī bēgļiem. Viņi Polijas robežkontroles punktos sagaidīs un atvedīs uz Latviju kara šausmas piedzīvojušos.

Uzņēmēja Ulvis Noviks darba telpās uzņēmumā “MRCar.lv” ik pa laikam ierodas cilvēki, kuri vēlas ziedot naudu degvielai, pirmās nepieciešamības preces vai arī paši doties ceļā uz Poliju pēc Ukrainas bēgļiem. Sestdien, 26.februārī, ceļā devušies 20 šoferu, un atsaucība pēc sociālajos tīklos ievietotā aicinājuma esot negaidīti liela.

Lai atbalstītu kara bēgļus, uzņēmējs izveidojis biedrību “Tavi draugi”. “Sapratām, ka jāiesaistās. Tas ir mazākais, ko varam darīt. Esmu ļoti priecīgs, cik atsaucīgi mēs, latvieši, esam,” sacīja Ulvis.

Bēgļi, kuri plūst uz Polijas pusi vēl nezina, ka viņiem būs iespēja nokļūt arī Latvijā. Ulvis cer, ka tas daudziem būs patīkams pārsteigums.

“Šoferi brauc līdz Ļubļinai, tālāk virzās līdz robežkontroles punktiem, Latvijas iedzīvotājus nogādās mājās, pārējos. Pamatā cenšamies braukt ar busiņiem, lai var vairāk atvest cilvēkus, bet brauc arī ar vieglajiem auto,” pastāstīja uzņēmējs.

Pirmie šādā veidā atvestie Ukrainas bēgļi - sievietes un bērni - Latvijā varētu ierasties jau svētdien, 27.februārī. Ulvis cer, ka ikviens ziedojums palīdzes cilvēkiem, kuri bēg no kara šausmām.