Kā Latvijā risina jautājumu par ukraiņu bēgļu bērnu uzņemšanu izglītības iestādēs? Atbild ministre

© Romāns Kokšarovs/F64

Jautājumu par ukraiņu bēgļu bērnu uzņemšanu izglītības iestādēs Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) risina ar Latvijas Pašvaldību savienību (LPS) un pašvaldībām, piektdienas rītā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" informēja izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP).

Viņa atgādināja, ka saskaņā ar plānu Latvija kā valsts provizoriski ir gatava sākotnēji uzņemt līdz 10 000 bēgļu no Ukrainas. "Skaidrs, ka daļai no viņiem būs arī bērni," piebilda politiķe.

Rīcības pamatshēma esot līdzšinēja - primāri šiem cilvēkiem ir jānodrošina patvērums, bet pēc tam arī skolas un bērnudārzus. "Tās ir sarunas ar pašvaldībām. Šobrīd mums ir piesaistītās skolas, kas ir ap Muceniekiem, bet, protams, ka šajā gadījumā mums būs jāiesaista pilnīgi visas," prognozēja ministre.

Pašlaik Iekšlietu ministrijas (IeM) uzraudzībā tiek veidoti bēgļu uzņemšanas plāni. Arī IZM no savas puses iesaistoties. Taču, pēc Muižnieces paustā, jautājums par skolām un bērnudārziem bēgļiem primāri ir jautājums ar pašvaldībām, tāpēc šajos procesos ir iesaistīta arī LPS.

"Bet visas valsts, visas pašvaldību iestādes, protams, koordinējas kopā, lai arī šos jautājumus nosegtu," apgalvoja Muižniece.

Jau ziņots, ka valdība ceturtdien apstiprināja iespējamo ukraiņu bēgļu uzņemšanas plānu.

Patlaban nav zināms, vai no Ukrainas ieradīsies bēgļi un kāds varētu būt to aptuvenais skaits, taču IeM lēš, ka Latvijā varētu ierasties aptuveni 10 000 personu. Patlaban paredzēts, ka bēgļu ierašanās gadījumā tos izvietotu viesnīcās, nevis kādās speciālās nometnēs. Tāpat daļa varētu mitināties pie radiem vai paziņām, ceturtdienas rītā paziņoja iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP).

IeM arī iestājusies par to, ka potenciālajiem atbraucējiem Latvija izsniegtu humāno vīzu ar tiesībām strādāt Latvijā. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde jau runājusi ar uzņēmējiem, tāpēc ministre cer, ka nebūs problēmas ukraiņu nodarbināšanai.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.