Vairāki uzņēmēji Latvijā pātrauc sadarbību ar Krievijas uzņēmumiem

© Ģirts Ozoliņš/F64

Solidarizējoties ar Ukrainu un krasi iestājoties pret militāro agresiju, ko Krievija izvērsusi Ukrainā, mazumtirgotāji "Rimi Baltic" un "Maxima" pārtrauks Krievijā ražotu preču tirdzniecību. Arī Vides apsaimniekošanas un atkritumu pārstrādes uzņēmumu grupa "Eco Baltia" pieņēmusi lēmumu pārtraukt jebkāda veida sadarbību ar uzņēmumiem no Krievijas.

"Rimi Baltic" lēmums nozīmē, ka no šī brīža gandrīz 300 "Rimi" veikalos Lietuvā, Latvijā un Igaunijā no sortimenta tiek izņemtas Krievijā ražotas preces, kā arī pārtrauks to importu no starptautiskajiem izplatītājiem.

Par šo lēmumu "Rimi Baltic" šobrīd informē piegādātājus, un ir sākta Krievijas produktu izņemšana no veikalu plauktiem.

"Rimi Latvija" valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais informē, ka "Rimi veikalos Krievijā ražotu preču daudzums nepārsniedz 1% no kopējā sortimenta.

"Taču lēmums pārtraukt Krievijas ražojumu tirdzniecību ir simbolisks solis ar skaidru vēstījumu - mēs esam pret militāru agresiju un solidarizējamies ar ukraiņiem mūsu klientu un darbinieku vidū," uzsver Turlais.

Atbilstoši "Maxima" uzņēmumu grupas kopējai nostājai, "Maxima Latvija" ir apturējusi Krievijā un Baltkrievijā ražoto produktu iepirkumu un pieņēmusi lēmumu izņemt šīs preces no veikalu sortimenta.

Kā aģentūru LETA informēja uzņēmumā, par šo lēmumu tuvākajā laikā tiks informēti arī uzņēmuma sadarbības partneri, kas veic konkrēto preču piegādi.

Krievijā ražotas preces procentuāli veido pavisam nelielu daļu no kopējā "Maxima Latvija" produktu klāsta, tādēļ veiktās izmaiņas neietekmēs "Maxima" veikalu sortimentu, skaidroja uzņēmumā.

"Mūsu līdzšinējā pieredze Covid-19 pandēmijas kontekstā ļāvusi pārliecināties, ka nepieciešamības gadījumā Latvijas ražotāji spēj nodrošināt pilnvērtīgus preču krājumus un aizvietot arī importēto preču sortimentu," pauda uzņēmumā, piebilstot, ka veikalu sortimentā jau tagad dominē vietējo Latvijas ražotāju produkcija.

"Maxima Latvija" turpinās cītīgi sekot līdzi situācijas attīstībai un Latvijas valdības virzītajiem lēmumiem attiecībā uz jekbādiem iespējamiem ierobežojumiem un atbilstoši tiem īstenos rīcības plānu šādām situācijām.

"Eco Baltia" līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs uzsver, ka uzņēmumu grupa simtprocentīgi ir pret Krievijas izvērstajām aktivitātēm Ukrainā. Krievijas darbības ir ne vien nosodāmas, bet arī prasa tūlītēju rīcību no ikviena sabiedrības locekļa.

"Jā, mēs nevaram ietekmēt politiku, bet mēs varam atbalstīt Ukrainu, pieņemot stingrus lēmumus. Mūsu viedoklis šajā jautājumā ir vienprātīgs un nelokāms - jebkāda turpmākā sadarbība ar uzņēmumiem, kas pārstāv šo valsti, tiks pārtraukta," pauž Simanovičs.

Vienlaikus atbalstot Ukrainu un tās iedzīvotājus, "Eco Baltia" stiprinās sadarbību ar Ukrainas uzņēmumiem, kā arī ir gatava īstenot citas aktivitātes, piemēram, piedāvāt darba vietas Ukrainas iedzīvotājiem, kuri meklēs patvērumu Latvijā.

Latvijā

Jēkabpils novadā, Baļotes ezerā, no 9. līdz 13. jūlijam vienlaikus norisināsies divi pasaules līmeņa makšķerēšanas sporta pasākumi - 1. pasaules čempionāts karpu makšķerēšanā jauniešiem U22 grupā un 4. pasaules čempionāts karpu makšķerēšanā sievietēm, vēsta organizatori.