Bēgļus no Ukrainas paredzēts uzņemt arī ģimenēs

© Pexels.com

Valdība vienojās par pasākumu plānu personu no Ukrainas masveida ierašanās gadījumā Latvijā.

Uzņemšanas fāzē tiek paredzēta uzņemšanas centru izveide (netālu no robežas), kuros veiks personas pārbaudi, reģistrēšanu (uzskaiti), nodrošinās ar informāciju par uzturēšanos Latvijā, personu sadali novirzīšanai vai nogādāšanai izmitināšanas vietās. Uzņemšanas centros personām būs pieejams dzeramais ūdens un pārtika, paredz valdībā pieņemtie noteikumi.
Uzņemšanas fāzē ietilpst arī robežpārbaužu nodrošināšana personām, kuras ieceļo caur ārējo robežu ar derīgiem ceļošanas dokumentiem - biometriskajām pasēm, kā arī vīzu izsniegšana uz ārējās robežas personām, kurām ir ceļošanas dokumenti, bet nav derīga vīza ieceļošanai ES.
Paredzēta arī masveidā ieradušos personu no Ukrainas uzskaites sistēmas izveide un bezmaksas informatīvā diennakts tālruņa ieviešana.

Personu izmitināšana (arī ēdināšana) paredzēta viesnīcas, viesu mājās, mājsaimniecībās, neveidojot alternatīvas izmitināšanas vietas, piemēram sporta centros, skolās u.c. Personu izmitināšanas koordinācijā tiks iesaistītas pašvaldības un pašvaldību sadarbības teritoriju civilās aizsardzības komisijas.
Izmitināšanas fāzē paredzēts personas nodrošināt ar pirmās nepieciešamības precēm (3 mēnešu periodā), kuru veidi un normas plānotas, balstoties uz Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumiem Nr. 755 ”Noteikumi par iedzīvotāju nodrošināšanu ar pirmās nepieciešamības rūpniecības precēm valsts apdraudējuma gadījumā”, kā arī ņemts vērā, ka daļējs nodrošinājums jau būs panākts izmitināšanas viesnīcās ietvaros.
Neatliekamo medicīnisko palīdzību nodrošinās Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, primāro, sekundāro un ambulatoro veselības aprūpi -Nacionālais veselības dienests un ārstniecības iestādes.
Izmitināšanas fāzē paredzēts personām nodrošināt sociālos pakalpojumus, bērnu ievietošana izglītības iestādēs (t.sk. pirmskolas izglītības iestādēs).
Plāna izpildi nodrošinās atbildīgās ministrijas, to padotībā esošās iestādes, pašvaldības, komersanti, kā arī atbalsta sniegšanā paredzēts iesaistīt nevalstiskās un citas organizācijas.
Gadījumā, ja valsts spējas uzņemt un izmitināt no Ukrainas masveidā ieradušās personas būs nepietiekošas, tiks pieprasīta starptautiskā palīdzība un atbalsts.
Pasākumu plāna pasākumi par izmitināšanu viesnīcās, pirmās nepieciešamības preču nodrošināšanu u.c. noteikti trīs mēnešu periodam, kas salāgots ar likuma ”Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli” 5.panta pirmajā daļā noteikto regulējumu ”Ārkārtējo situāciju izsludina Ministru kabinets uz noteiktu laiku, bet ne ilgāku par trim mēnešiem”, ņemot vērā, ka personu no Ukrainas masveida ierašanās gadījumā Latvijā būs nepieciešams izsludināt ārkārtējo situāciju.
Pasākumu plānā noteikts, ka Valsts robežsardze pēc informācijas iegūšanas par personu no Ukrainas masveida ierašanos Latvijā iesniedz attiecīgo informāciju iekšlietu ministram, kas pieņem lēmumu par Pasākumu plāna aktivizēšanu.