Šonakt apķēpāts Žaņa Lipkes piemineklis

Šonakt Rīgā, Dzirnavu ielā 124, pagaidām nenoskaidroti ļaundari apķēpājuši ebreju glābēja Žaņa Lipkes pieminekli, aģentūrai LETA apstiprināja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāvis Toms Sadovskis.

Patlaban pieminekļa bojājumi jau esot novērsti. Uz pieminekļa ar baltu krāsu bijušas sazīmētas švīkas bez konkrēta zīmējuma.

Par notikušo ir sākts kriminālprocess par tīšu svešas mantas bojāšanu.

LETA jau ziņoja, ka 8.decembra naktī Rīgā, Jaunajos ebreju kapos, Lizuma ielā 4, līdz šim nenoskaidrotas personas apgānījušas 89 kapu pieminekļu, ar baltu krāsu uzzīmējot uz tiem kāškrustus.

Jaunie ebreju kapi apgānīti jau iepriekš - 2003.gada septembrī. Rīgas apgabaltiesa visiem tiesājamiem par kapu apgānīšanu 2005.gadā piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu.

Saistībā ar notikušo policijā ir sākts kriminālprocess pēc diviem Krimināllikuma (KL) pantiem.

Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja priekšniece Ieva Rekšņa aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja, ka process sākts pēc KL 78.panta - par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu, kā arī pēc KL 228.panta - par kapa un līķa apgānīšanu.

Tā kā pagaidām iespējamās vainīgās personas vai persona nav noskaidrota, process pagaidām nav vēl kvalificēts pēc konkrēta panta daļas, bet saskaņā ar KL 78.pantu bargākais paredzamais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz desmit gadiem, bet KL 228.pantā bargākais sods ir brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais