Bērnu slimnīcas jaunā neatliekamās palīdzības nodaļa deviņus mēnešus stāv tukša

Deviņus mēnešus tukšas un neizmantotas stāv Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) nodaļas jaunās telpas, kuras tika svinīgi atklātas šī gada aprīļa sākumā, svētdien ziņo raidījums ''De facto''.

Bērnu slimnīcas NMP nodaļas virsmāsa Aija Lazdāne skaidro, ka pārvākties uz jaunajām un skaisti izremontētajām telpām nevarot, jo pietrūkstot dažas mēbeles un daļa no medicīniskā aprīkojuma. Vecais medicīniskais aprīkojums jaunajās telpās nav pieslēdzams, jo te uzstādīti pieslēgumi cita tipa skābekļa atsūcējiem un pievadiem.

Pirms pusotra gada NMP nodaļa pārcēlusies uz pagaidu telpām, lai nodaļas telpas varētu izremontēt. Remonts beidzās gada sākumā un aprīlī izremontētās telpas Juglas ielā 20 svinīgi atklāja. Tomēr medicīnas personāls turpina pieņemt pacientus vecajās telpās, kas atrodas diezgan sliktā stāvoklī.

Slimnīcas vadība skaidro, ka aizkavēšanās ar pārcelšanos uz izremontētajām telpām notikusi naudas trūkuma dēļ. BKUS valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Andis Lācis skaidro, ka sākumā domājuši, ka veco aprīkojumu varēs turpat izmantot, dažu lietu piepērkot klāt, tomēr piepērkamo lietu skaits izrādījies lielāks nekā sākumā plānojuši. Nodaļas aprīkošanai nepieciešami apmēram 200 000 latu.

Slimnīca izplānojusi, ka varbūt izdotos ietaupīt uz administrācijas ēkas un arhīva mājas rekonstrukciju un par ietaupīto naudu no valsts galvotā kredīta iepirkt vajadzīgās lietas.

Tomēr aizkavēšanās pamatā ir arī tas, ka BKUS Veselības ministrija tā īsti neuzticas saistībā ar pirms gada tajā notikušo korupcijas skandālu – tā dēļ savulaik daļu iepirkumu pārtrauca vai nodeva citām institūcijām, lai mazinātu nelikumību riskus. Arī tagad iepirkumu BKUS rīko Stradiņu slimnīca.

Lai gan slimnīca sakās, ka nauda nodaļu aprīkojumam trūkst – tajā pašā laikā tā ir spiesta tērēt papildus līdzekļus remontdarbiem. Projektētāju pieļauto kļūdu dēļ BKUS jaunais daudzfunkcionālais korpuss Vienības gatvē joprojām netiek pilnībā izmantots. Projektētājus - "Ozola & Bula" arhitektu biroju konkursā izvēlējās zemākās cenas dēļ, lai gan pieredze slimnīcu projektēšanā viņiem neesot bijusi. Tagad slimnīcai nākas par to maksāt dārgāk - lai gan jauno daudzfunkcionālo korpusu atklāja pirms gada - operāciju bloks un intensīvās terapijas nodaļa joprojām savās jaunajās telpās nevar strādāt, iebildumi ir arī ugunsdzēsējiem.

Lācis atzīst, ka šie gan nav vienīgie pārkāpumi, ko projektētāji pieļāvuši. Slikti esot tas, ka slimnīcai līgumā neesot paredzētas iespējas projektētājus saukt pie atbildības, lai gan patlaban BKUS rodoties konkrēti zaudējumi. Un tas jāveic slimnīcai par saviem resursiem. Cik lielu naudu bērnu slimnīcai izmaksās projektētāju kļūdas, to Lācis sola sarēķināt, kad visas kļūdas būs izlabotas.

Slimnīca gan sola, ka jaunajās telpās pēc diviem mēnešiem darbošoties gan neatliekamās palīdzības nodaļa Juglas ielā, gan operāciju bloks un intensīvās terapijas nodaļa Vienības gatves jaunajā ēkā.

Svarīgākais