Likvidē uzņēmumu, kas "Latvenergo" pārdeva Krievijas elektroenerģiju

Patlaban likvidācijas procesā ir uzņēmums SIA "Baltenergotrade", kas iepriekš pārdeva Krievijas elektroenerģiju AS "Latvenergo" un pērn strādāja ar visai labiem finanšu rezultātiem, noskaidroja biznesa portāls "Nozare.lv".

Bijušais "Baltenergotrade" valdes priekšsēdētājs Edgars Kvālis biznesa portālam "Nozare.lv" stāstīja, ka šī uzņēmuma biznesa pamats bija tirdzniecība ar Krieviju, balstoties uz noslēgtajiem līgumiem, taču Krievijas puse mainījusi savu tirdzniecības struktūru, par centru visām Baltijas aktivitātēm izvēlēta Lietuva, un tagad visa tirdzniecība notiek caur Lietuvas meitasuzņēmumu "INTER RAO Lietuva".

"INTER RAO Lietuva" kopš pērnā gada oktobra darbojas kā vienīgais oficiālais Krievijas elektroenerģijas ražotāja "Inter RAO JES" pārstāvis Baltijas valstīs. Turklāt, pēc Kvāļa teiktā, šim Krievijas uzņēmumam ir monopoltiesības uz visām eksporta operācijām.

Iepriekš "INTER RAO Lietuva" darbojās kā "Energijos realizacijos centras". "Inter RAO JES" Somijas meitasuzņēmums "RAO Nordic OY" šī uzņēmuma kontrolpaketi iegādājās 2008.gadā. Pārējie 49% akciju palika Nīderlandes koncernā ietilpstoša uzņēmuma "Scaent Baltic" īpašumā. Jāpiebilst, ka šis uzņēmums līdz maijam bija arī "Baltenergotrade" līdzīpašnieks.

Lietuvas uzņēmums šogad izveidojis arī meitaskompāniju Latvijā SIA "INTER RAO Latvia", tam pieder arī "INTER RAO Eesti".

"Latvenergo" patlaban sadarbojas ar "INTER RAO Lietuva" kā vienīgo ekskluzīvo Krievijas kompānijas elektroenerģijas tirdzniecības pārstāvi Baltijā, apstiprināja Latvijas energokompānijas Ārējās komunikācijas daļas vadītājs Andris Siksnis.

Tomēr arī "INTER RAO Latvia" plāno veikt aktīvāku darbību Latvijas tirgū, biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja uzņēmuma vadītājs Pāvels Sosņickis, kurš iepriekš bija "Baltenergotrade" valdes loceklis, bet tagad kļuvis par tā likvidatoru.

Pēc viņa teiktā, "tas ir laika jautājums". No viņa teiktā izriet, ka uzņēmums plāno iesaistīties elektroenerģijas tirdzniecībā, tomēr Sosņickis skaidri neatbildēja, vai "INTER RAO Latvia" plāno darboties kā starpnieks, vai arī pats piegādās elektrību klientiem.

"Ko jūs saucat par starpnieku? "Rimi" veikali arī ir starpnieks starp piena ražotāju un patērētāju. Ja es esmu piena ražotājs no Latvijas laukiem un "Rimi" izdomā, ka pirks pienu no Lietuvas, tas mani kaut kādā veidā ietekmē. Jautājums, kādas cenas ir Lietuvā. Tas nozīmē, ka jebkurš liels tirgotājs vienā katlā var izjust to, ka kaut kādas pārmaiņas notiek. Mēs dzīvojam vienā pasaulē un varam plus mīnus sekot procesiem. Tās ir pārmaiņas. Šobrīd ir pārmaiņu laiks," teica Sosņickis.

Pēc viņa vārdiem, ir vairāki veidi, kā "INTER RAO Latvia" var iesaistīties. Jaunumi šajā jomā varētu būt nākamgad.

Šogad martā izplatītajā "INTER RAO Lietuva" paziņojumā teikts, ka galvenā Latvijas uzņēmuma plānotā aktivitāte ir elektrības piegāde biznesa klientiem un sabiedriskajam sektoram.

Sosņickis nekomentēja, kāpēc pieņemts lēmums likvidēt "Baltenergotrade", sakot, ka tas jāvaicā uzņēmuma īpašniekiem. "Dažādas pārmaiņas - gan politiskas, gan ekonomiskas - bija pamats izvedot kopuzņēmumu un nosaukt to par "INTER RAO Lietuva"," skaidroja bijušais "Baltenergotrade" valdes loceklis.

Pērnā gada beigās Lietuvas uzņēmuma presei izplatītā paziņojumā teikts, ka reorganizācija saistīta ar Baltijas valstu valdību plāniem izveidot vienotu elektroenerģijas tirgu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, kā arī vēlmi optimizēt tirdzniecību un uzlabot darba efektivitāti.

"Baltenergotrade" darbība pārtraukta šovasar, bet saskaņā ar Uzņēmumu reģistra (UR) datiem tā likvidācijas process sākts šā gada oktobrī.

Tie arī rāda, ka 2009.gadā uzņēmums strādājis ar 19,747 miljonu latu apgrozījumu un 1,177 miljonu latu peļņu. Tas gan ir mazāk nekā 2008.gadā, kad "Baltenergotrade" apgrozījums bija 36,676 miljoni latu, bet peļņa - 2,328 miljoni latu.

Vaicāts, vai "Baltenergotrade" likvidēšana ir saistīta ar pastiprināto preses interesi par šo uzņēmumu šogad, proti, par to vairākkārt rakstīja portāls "Kas jauns.lv", Kvālis atbildēja noraidoši. "Visas strukturālās tirdzniecības izmaiņas notika jau pagājušā gada oktobrī. Tajā, ka pēc gada tiek likvidēts, nekādas īpašas sakritības ar kādiem rakstiem nav," teica Kvālis. Viņš pats ar elektroenerģijas tirdzniecību vairs neesot saistīts un strādā SIA "Energoremonts Rīga".

UR dati rāda, ka "Baltenergotrade" pēdējie īpašnieki bija Īrijā reģistrētā "Nordbalt Energy Limited", kurai piederēja 50% uzņēmuma daļu, un Kiprā reģistrētā "Marfello Holdings Limited", kurai piederēja otra puse. "Marfello Holdings Limited" par īpašnieku kļuva šā gada maijā.

2003.gadā dibinātā uzņēmuma īpašnieks sākotnēji bija Sosņickis, no 2004.gada janvāra līdz 2007.gada jūnijam 100% bija "Nordbalt Energy Limited" īpašumā, bet pēc tam uzņēmuma īpašumā esošā daļa samazinājās līdz 50%. Pārējos 50% ieguva Lielbritānijā reģistrētā "Unitrade Services LLP", kurai šīs daļas piederēja līdz 2007.gada septembrim. Pēc tam daļas piederēja jau minētajam Nīderlandes "Scaent Holdings Cooperatie U.A." un arī Lietuvā reģistrētajam "Scaent Baltic".