Londonas grautiņos piedalījušies arī anarhisti no Latvijas

Londonā šonedēļ studentu protestu laikā notikušajos vardarbīgajos grautiņos piedalījušies arī vandāļi no Latvijas, vēsta britu mediji.

Kā jau ziņots, tūkstošiem studentu ceturtdien izgāja Londonas ielās, protestējot pret mācību maksas paaugstināšanu augstskolās.

Taču protestu izmantoja vardarbīgas un kaujinieciskas anarhistu grupas, kas Londonā izvērta plašus grautiņus, mēģinot ielauzties Finanšu ministrijā un uzbrūkot kroņprinča Čārlza un viņa sievas automašīnai.

Kā vēsta britu laikraksts "Daily Mail", Londonas protestos piedalījušies anarhisti no Latvijas, Nīderlandes, Vācijas un citām valstīm.

Laikraksta rīcībā esošā informācija liecina, ka daudzi anarhisti savlaicīgi ieradušies Londonā, lai gatavotos grautiņiem.

Avīzes korespondents bijis liecinieks tam, kā kāds jaunietis no Latvijas nolauzis metāla stieni no nožogojuma un metis ar to policistiem parlamenta laukumā.

Citi vandāļi žurnālistam pavēstīja, ka viņi ieradušies no Latvijas, vedot līdzi mugursomas ar krāsu bumbām un dūmu granātām.

Londonas policija arī publicējusi virkni fotogrāfiju, kas uzņemtas grautiņu vietā, lūdzot sabiedrību palīdzēt identificēt vardarbīgos uzbrukumos iesaistītos cilvēkus.

Fotogrāfijas aplūkojamas laikraksta interneta vietnē.

Kā informēja Londonas policija, ceturtdien notikušajos grautiņos cietuši vismaz 43 nekārtību dalībnieki un 12 policisti. 33 cilvēki tika aizturēti.

Pie parlamenta agresīvi noskaņotie protestētāji apmētāja policistus, kas apsargāja ēku. Daudzviet parlamenta laukumā starp demonstrantiem un policiju izcēlās sadursmes, kas ilga vairākas stundas.

Vandāļu bars uzbruka arī automašīnai, ar kuru princis Čārlzs un viņa sieva Kamilla ceturtdienas vakarā devās uz teātri. Protestētāji aplenca auto, apmētājot to ar dažādiem priekšmetiem, kā arī aplēja ar krāsu. Pasažieri gan nav cietuši, taču bruņotajam "Rolls Royce" limuzīnam izsists logs.

Protestētāji kā ieročus izmantoja gan signālraķetes, gan nūjas, gan metāla nožogojumus, gan akmeņus, gan biljarda bumbas, gan krāsas lodītes.

Nekārtību dalībnieki dedzināja arī parka soliņus. Nodedzināta arī laukumā esošā sargbūda. Huligāni dauzīja Finanšu ministrijas un Augstākās tiesas logus un durvis, kā arī apgānīja Vinstona Čērčila statuju un pieminekli karā kritušajiem.

Plašie grautiņi izraisījuši nosodījumu gan no Lielbritānijas amatpersonu, gan sabiedrības puses.