Tiesa skatīs dzejnieces Dragunas prasību par goda aizskārumu publikācijā "Tenkas"

Augstākās tiesas Civillietu tiesu palāta otrdien, 14.decembrī, paredzējusi apelācijas kārtībā izskatīt dzejnieces Agitas Dragunas prasību pret literatūras mēnešraksta "Karogs" izdevēju un interneta portālu "Delfi", kurā lūgts piedzīt 200 000 latu kompensāciju par viņai nodarīto morālo kaitējumu, publicējot dzejnieka Riharda Bargā "Tenkas", liecina tiesu portāla dati.

Rīgas apgabaltiesa, kas dzejnieces prasību izskatīja pirmajā instancē, 2009.gada 19.martā atzina par Dragunas godu un cieņu aizskarošu publikāciju ar nosaukumu "Tenkas", kas bija publicēta mēnešrakstā "Karogs" 2007.gada augusta numurā un 2007.gada 15.septembrī pārpublicēta interneta portāla "Delfi" sadaļā "Kas notiek?".

Rīgas apgabaltiesa uzlika par pienākumu AS "Delfi" gādāt, lai "Karogā" ar nosaukumu "Tenkas" publicētais un interneta portālā "Delfi" pārpublicētais Bargā teksts vairs nebūtu atrodams interneta meklētājos vai arī būtu atrodams vienīgi komplektā ar atvainošanos.

Apgabaltiesa no Bargā par labu Dragunai piedzina 2000 latu kompensāciju, no AS "Delfi" tika piedzīti 4000 latu, bet 4000 latu piedzīti no literatūras mēnešraksta "Karogs".

Apelācijas sūdzības par šo spriedumu Augstākajā tiesā iesniedza gan Bargais, gan "Karoga" izdevējs SIA "Karogs 3", gan arī AS "Delfi".

Draguna prasību tiesā iesniedza 2008.gada februārī un lūdza piedzīt par viņas goda un cieņas aizskārumu kopumā 200 000 latu, kā arī atzīt konkrēto "tenku" par godu un cieņu aizskarošu.

"Karoga" galvenā redaktore Ieva Kolmane aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka neuzskata, ka "Karogs" būtu aizskāris Dragunas godu un cieņu, jo žurnāla literatūras sadaļā ticis publicēts literārs darbs ar nosaukumu "Tenkas", kam arī pievienota piebilde, ka jebkura sakritība ar reālo dzīvi uzskatāma par nejaušību.

Mediju uzņēmuma "Delfi" bijušais direktors Juris Mendziņš aģentūrai LETA iepriekš apliecināja, ka Draguna izvirzīja pretenzijas par konkrētu tekstu, taču portāls uzskata, ka konkrētais literārais darbs ticis pārpublicēts no "Karoga", kam tad arī būtu jāuzņemas atbildība, ja aizskarta kādas personas privātā dzīve. Viņš pauda uzskatu, ka konkrētā informācija neesot ziņa, ko varot atsaukt, bet gan literārs darbs, ko varot mainīt tikai autors.