Opozīcijas deputāts mudina izmeklēt valdības rīcību OIK jautājumā

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Saeimas "Saskaņas" frakcijas deputāts Ivars Zariņš ar iesniegumu vērsies pie ģenerālprokurora Jura Stukāna, aicinot izmeklēt Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) vadītās valdības rīcību saistībā ar "obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sistēmas radītajiem zaudējumiem", informē "Saskaņas" frakcija.

Zariņš prasa izmeklēt "pretlikumīgo rīcību, kuras sekas ir zaudējumi valsts budžetam sevišķi lielos apmēros".

Deputāts norāda, ka Saeima 2020.gadā pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, lai noteiktu pārraudzības principus OIK sistēmai un nodrošinātu, ka sistēmas komersantiem sniedzamais atbalsta apmērs ir samērīgs, nevis pārmērīgs.

Saskaņā ar likumā noteikto, Ministru kabinetam bija līdz 2020.gada 31.augustam jāpieņem noteikumi pārkompensācijas izvērtēšanai un novēršanai. Pusgada laikā pēc šo noteikumu pieņemšanas bijis jāveic pārkompensācijas aprēķins visām "OIK stacijām", ievērojot likumā paredzētos principus, skaidro Zariņš.

Politiķis norāda, ka šie principi nosaka ņemt vērā visu komersantam sniegto atbalstu (nevis tikai daļu - kā tas bija līdz šim), tā ienākumus un izdevumus ekonomiski pamatotā apmērā. Opozīcijas deputāts norāda, ka atbilstoši šiem principiem par labu uzņēmumam nevar ņemt vērā nepamatoti dārgus remontus, iepirkumus, administratīvos izdevumus un citas nepamatoti lielas izdevumu sadaļas.

Atbilstoši likumam "OIK staciju" pārkompensācijai bija jau jābūt novērstai pirms gandrīz gada - 2021.gada 1.martā. "Taču vēl joprojām tas nav izdarīts, Kariņa valdība nav pat vēl izdevusi šos likumā paredzētos noteikumus," pauž deputāts.

"Pašreizējā situācijā, kad no budžeta līdzekļiem visiem elektroenerģijas lietotājiem ir paredzēts segt OIK maksājumus pilnā apmērā, joprojām nenovērstās pārkompensācijas dēļ, valstij tiek radīti zaudējumi sevišķi lielos apmēros," vēstulē ģenerālprokuroram uzsver Zariņš.

Politiķis norāda uz daudzu miljonu eiro pārkompensācija, kas bija jau sen jānovērš, joprojām tiek apmaksāta pārmērīgi dāsnā apmērā. Deputāts vērš uzmanību, ka valdības rīcība, novilcinot Elektroenerģijas tirgus likumā paredzēto noteikumu pieņemšanu, rada ne tikai materiālus zaudējumus energolietotājiem un valsts budžetam, bet arī papildus riskus energodrošībai.

"Vietās, kur energoapgāde (siltumenerģija) ir atkarīga no pārsubsidēto "OIK staciju" darbības, jau laicīgi vajadzēja sākt īstenot nepieciešamos pasākumus, lai dārgās neefektīvi strādājošās "OIK stacijas", kuras bez pārmērīgi dāsna atbalsta nebūs spējīgas efektīvi darboties, varētu aizstāt ar jauniem efektīviem energoapgādes risinājumiem," pauž Zariņš, kurš kā piemēru šādam risinājumam min siltumenerģijas ražošanu no biomasas.

Deputāts aicina Ģenerālprokuratūru noskaidrot, vai Kariņa valdības rīcība, "nepildot (..) likumā noteikto pienākumu izdot noteikumus un veikt pasākumus" pārkompensācijas aprēķināšanai un novēršanai, nesatur iespējamā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmes, kā arī noskaidrot par valstij nodarīto zaudējumu vainojamās personas un saukt tās pie likumā noteiktās atbildības.