Vaira Vīķe-Freiberga: No Rietumu spējas parādīt savu spēku būs atkarīga arī Latvijas drošība

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

“Dialogs ar valsti, kas grib pagriezt vēsturi atpakaļ un atjaunot impēriju, nav iespējams,” sarunā ar Latvijas Televīziju saka bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga. Viņa norāda, ka šis ir izšķirošs brīdis Rietumiem parādīt savu spēku, jo no tā būs atkarīga arī Latvijas drošība.

Sarunā ar LTV žurnālisti Inu Strazdiņu V. Vīķe-Freiberga sacīja: "Mēs tagad zīlējam kafijas biezumos - iebruks šodien, iebruks rīt, atkāpsies, kas notiks. Mums vajag diplomātiju un runāt… Kāda gan diplomātija var būt ar valsti, kas saka - mēs gribam atgriezt laika ratu atpakaļ uz 1997. gadu vai vēl labā - uz 1991. gadu?! Krievija grib noteikt, ko drīkst un ko nedrīkst darīt Ukraina. Ko drīkst Baltijas valstis un ko nedrīkst savas drošības labā darīt Polija un agrākās satelīta valstis vai jebkurš cits, kas viņiem ienāk prātā. Viņi prasa, un tas ir, ko prezidents Putins pilnīgi skaidri pateica savā 2007. gada runā - “mēs esam pazemoti, jo vairs nevaram šīm valstīm ar savu zābaku kāpt uz galvas”.

V. Vīķe- Freiberga atzinās, ka viņu šausmīgi uztrauc, kādā pasaulē būs jādzīvo viņas bērniem un mazbērniem, Latvijai un visām tām zemēm, kurām ir tā liktens lemtā nelaime dzīvot kaimiņos Krievijas Federācijai.

Svarīgākais