Baltijas Asambleja: Eiropai jāiestājas pret mēģinājumiem reģionā graut mieru un stabilitāti

© Dmitrijs Suļžics/F64

Eiropai kopīgiem spēkiem jāiestājas pret jebkādiem mēģinājumiem reģionā graut mieru un stabilitāti, par Baltijas Asamblejas (BA) Prezidija pieņemto paziņojumu informēja Saeimas Preses dienestā.

"Krievija ar dažādiem paņēmieniem ir mēģinājusi sašķelt Eiropu, sēt bailes Eiropas iedzīvotājos un apdraudēt vairākas Eiropas valstis," teikts šodien BA Prezidija parakstītajā paziņojumā.

BA Prezidijs uzsver, ka Ukraina, Gruzija, Moldova un Baltijas valstis ik dienu saskaras ar dezinformāciju, kiberuzbrukumiem, dažādiem draudiem un cita veida agresiju, ko pret tām vērš Krievija. "Tām vairāk nekā jebkad agrāk ir nepieciešams Eiropas Savienības un tās līderu atbalsts. Mēs ticam Eiropas solidaritātei un spējai aizsargāt mūsu valstu iedzīvotājus," pausts paziņojumā.

Kā akcentē BA prezidents Jānis Vucāns (ZZS), parlamentārieši rūpīgi seko drošības situācijai Ukrainā un pauž bažas par Krievijas mēģinājumiem destabilizēt drošību Eiropā. BA Prezidija paziņojumā par Ukrainu un Eiropas drošības krīzi Eiropas līderi aicināti spert atbilstošus soļus, lai atbalstītu Ukrainu, un darīt visu iespējamo, lai mazinātu Krievijas un Eiropas militārā konflikta draudus.

"Mēs arī turpmāk aicināsim sniegt politisku, militāru un finansiālu atbalstu, kas ļautu garantēt Ukrainas drošību, un atkārtoti atgādināsim Eiropas līderiem, ka Krievijas militārie manevri pie šīs valsts robežām ne tikai rada Ukrainas drošības krīzi, bet arī nopietni apdraud visas Eiropas drošību," teikts paziņojumā, kurā pausts atbalsts Ukrainas teritoriālajai integritātei.

Latvija 2022.gadā ir BA prezidējošā valsts. BA ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija.

Kā ziņots, ASV lēš, ka Krievija pie Ukrainas robežām savilkusi aptuveni 130 000 karavīru un pieļauj, ka tā var veikt jaunu, plašāku iebrukumu Ukrainā. Neskatoties uz šo spēku koncentrāciju, Krievija apgalvo, ka negrasās uzbrukt Ukrainai, un apsūdz Rietumus panikas celšanā.

Rietumi ir paziņojuši, ka Krievijai tiks piemērotas plašas ekonomiskās sankcijas, ja tā izdomās uzbrukt Ukrainai. ASV paudusi bažas, ka Maskava grasās radīt ieganstu, lai iebruktu Ukrainā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.