Pandas soļo Prāta vētras pēdās

Lai gan šajās dienās latvju mūzikas mīļu prāti ir aizņemti ar pašmāju supergrupas Prāta vētra lielkoncertiem, nāks jauna nedēļa un jauni varoņi – ar diviem koncertiem fanus priecēs pandu maskās tērpušies Instrumenti.

Tāpat kā Prāta vētra, arī grupa Instrumenti var palepoties ar to, ka viņiem klausītāju milzīgās intereses dēļ nācies izsludināt papildkoncertu. Tiesa, daudz populārākie un pieredzējušākie prātnieki savus koncertpasākumus rīko plašajā Arēnā Rīga, kamēr pandas 16. un 17. decembrī burzīsies pa Sapņu fabriku, tomēr arī šādu zāli piepildīt kurš katrs vis nevarēs. Un vēl viena līdzība ar vētru: tāpat kā praktiski visi zina, kas slēpjas zem grupas Reigani maskām, tāpat gandrīz nevienam nav noslēpums, kurus cilvēkus personificē pandas. Protams, ka uz interviju ar Neatkarīgās apskatnieku arī neieradās pandas, bet mūziķi cilvēku skatā, tomēr noslēpums paliek noslēpums – par koncertiem savās pārdomās dalījās vīri, kuru skatuves vārdi ir Shipsi un Reynsi: ja gribat, paši varat iedomāties, kā viņus sauc patiesībā...

– Speciāli darījāt tāpat kā Prāta vētra: viņiem gada nogalē koncerts, jums arī pēc nedēļas koncerts, viņi izsludināja papildkoncertu, jūs arī...

– Mums gribējās Rīgā pieturas punktu gada beigās – tas jau sen bija izdomāts, nevis kaut kā stratēģiski aprēķināts. Acīmredzot šis ir ļoti labs laiks, lai rīkotu koncertus un, spriežot pēc klausītāju atsaucības, lēmums bijis pareizs. Man ir prieks, ka šie koncerti nenotiek vienā vakarā: mēs varēsim aiziet paskatīties Prāta vētru, bet viņi varēs atnākt pie mums.

– Vai bijāt gaidījuši šādu klausītāju atsaucību?

– Mums bija pat pārdomas par to, vai Sapņu fabrikas zāle ir tā, kuru grupa Instrumenti spēj piepildīt, tāpēc jo lielāks pārsteigums ir par to, ka vienā koncertā, kā izrādās, būtu par šauru. Arī tehniskā ziņā šādi būs vieglāk, jo nenāksies vākt nost aparatūru, būs iespējams daudz krāšņāk iekārtoties, varēsim atļauties daudz vairāk ieguldīt tieši šova ziņā. Līdz ar to koncerts būs arī vizuāli interesantāks – gan no skatuves izvietojuma, gan gaismu viedokļa.

– Kas būs programmā, nedaudz paveriet šo šovu priekškaru!

– Būs tās lietas, kuras esam mazāk spēlējuši šeit, taču ar kurām braucam uz festivāliem ārzemēs. Protams, spēlēsim arī to, kas ir zināms latviešu auditorijai. Parādīsim visu labāko, kas mums ir. Pirms mums ir paredzēts krāšņs ieskrējiena priekšnesums, kurā uzstāsies igauņu dziedātāja Īrisa – mēs viņu atklājām vienā no savām vizītēm Igaunijā, viņas balss ir tāda, kādu šādā reģionā nesastapt, kā arī dīdžeja Toma Grēviņa un somu bundzinieka Kallervo Karo duets. Jā, mums ir iznācis tikai viens EP, taču atkārtoties nenāksies: pašlaik pienācis tas brīdis, kad bez piecām minūtēm esam gatavi izdot albumu. Pēc Jaungada brauksim uz Reikjavīku, kur to rakstīsim iekšā. Muzikālais materiāls jau gatavs, tātad koncertos varēsim to nospēlēt pilnā garumā.

– Kāpēc albumu rakstīsiet tālajā Islandē?

– Mums ir simpātijas pret islandiešu mūziku. Bija iespējas sapazīties ar kādas studijas vadītāju Valduru, kurš šeit, Rīgā, uzstājās ar savu komandu. Kaut kā ļoti dabiski tas sakrita ar mūsu domu, ka varētu aizbraukt uz citurieni un pilnīgā izolācijā jeb vidē, kas pašiem šķiet ļoti iedvesmojoša un radoša, ierakstīt albumu. Valdurs ir baigais nazis – taisījis arī Bjorkai daudz dziesmu! Viņš radīs platei arī kādu vienojošo momentu, jo līdz šim esam dziesmas rakstījuši vienkārši tā, kā konkrētajā brīdī pašiem patīk. Būs viens garš stāsts, nevis atsevišķas epizodes. Plānots, ka albums klajā nāks aprīļa beigās. Vai arī nedaudz iebrauksim maija sākumā.

– Ieskatoties jūsu mājaslapā internetā, paveras ļoti plašs koncertu saraksts ārzemēs – vai jums labi strādā menedžments vai arī pašiem ir kontakti Rietumos?

– Protams, ka tas ir arī menedžmenta nopelns, taču tas noticis arī mūsu rūpīgas darbošanās rezultātā. Tas aizsācies no dažiem kontaktiem, kurus esam uzmeklējuši paši, un acīmredzot arī mūsu priekšnesumi kādam ir likušies interesanti, tā tas viss ķēdītē arī aizgājis. Festivālu komūna savā starpā ir diezgan saistīta: ja kāds grib paņemt kaut ko svaigu no ziemeļu vai austrumu reģiona, viņu informācija par mums sasniedz ātri. Skaidrs, ka ar baumām vien nepietiek, tur vajadzīga arī pašu atdeve – pats no sevis nekas nenotiek.

– Taču naudu ar to

nenopelnīsi – vienkārši vēlaties apgūt plašākus apvāršņus?

– Jā, paplašināt redzesloku un, protams, sasniegt arī jaunu auditoriju. No šīs braukāšanas apkārt nenopelnīsi, tas gan, bet tas ir mūsu pašu interesēs, un mēs darām visu, lai šādu koncertu būtu vairāk. Dažkārt finansiāli tas pat nav izdevīgi, taču tas daudz dod gan praktisku, gan radošu kontaktu ziņā – uz koncertiem var ierasties gan ierakstu kompāniju pārstāvji, gan festivālu rīkotāji. Tā ir iesēta sēkliņa, kas lēnām aug. Dažkārt liekas, ka esi nostrādājies melnu muti, taču nekas nenotiek – klusums, bet pēc kāda laika, izrādās, ka kāds to ir pamanījis un, aizbraucot uz konkrēto valsti, ir jau trīs koncerti viena vietā!

– No sākuma šķita, ka projekts Instrumenti nav nopietns pasākums, taču tagad pandas kļuvušas par vieniem no redzamākajiem Latvijas mūzikas starptautiskajiem pārstāvjiem!

– Patiesībā mēs to vienmēr esam darījuši ļoti nopietni. Nebija domas, vai sanāks vai tomēr nesanāks, nebija domas šo projektu sākt pusslepeni un tāpēc tērpties pandu maskās. Noslēpums vispār ir interesanta padarīšana, taču pamatojums ir tajā, ka negribējām saistīt to, ko darām kā grupa Instrumenti, ar to, ko esam iepriekš darījuši. Tas nebija viegls uzdevums, arī tā izpildīšana nebija viegla, taču laikam izdevās, sanāca! Laikam viss ir noticis tā, kā tam bija jānotiek.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.