Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Dienesta pārbaudē konstatētas nepilnības Veselības inspekcijas darbā; Pavļuts tās pieprasa novērst nekavējoties

© Pixabay

Latvijas Radio sadarbībā ar Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centru "Re:Baltica" veica pētījumu par pacientu sūdzībām pret imunologu Jevgēniju Ņikiforenko. Žurnālisti pieprasīja informāciju Veselības inspekcijā (VI). Žurnālisti tikuši maldināti par izmeklēšanas materiālu pieejamību, bet materiāli vēlāk iznīcināti.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) rosināja pārbaudi par VI darbībām.

Kā informēja Veselības ministrijā, dienesta pārbaudes komisija uzskata, ka izšķiroša nozīme Ņikiforenko lietas gadījumā bija nepietiekamai iekšējai saziņai un informācijas apritei starp dažādām lietvedībā iesaistītajām VI struktūrvienībām.

Līdz Administratīvā nodrošinājuma nodaļai, kas atbild par lietu iznīcināšanu, neesot nonākusi informācija par žurnālistu interesi, kas saistīta ar Ņikiforenko darbības pārbaudēm.

Tādēļ 2008.-2010.gada lietu iznīcināšanas procesā netika izvērtēta iespēja minētās lietas atlasīt turpmākai glabāšanai.

Pavļuts izdevis rezolūciju, uzdodot VI vadītājai Anitai Slokenbergai nekavējoties novērst dienesta pārbaudē konstatētās nepilnības inspekcijas darbā.

Ministra ieskatā jāuzlabo dienesta pārbaudes ziņojumā minētās inspekcijas iekšējās procedūras, struktūrvienību savstarpējo sadarbību un informācijas aprites procesus.

Par uzlabojumiem VI darbā tās vadībai jāziņo veselības ministram divu nedēļu laikā.

Vienlaikus veselības ministrs norāda, ka VI veicamas daudz plašākas pārmaiņas, iestādei jākļūst uz pacientu orientētākai, atvērtākai un jākalpo kā labās prakses atbalstam gan pacientam, gan ārstam. Pēc veselības ministra uzdevuma jau esot sākts darbs pie visaptveroša iekšēja pārmaiņu procesa VI, tostarp dodot iestādei plašāku instrumentu loku, kas ļautu veikt pārbaudes gan pēc medicīniskās dokumentācijas, gan pēc būtības.

Latvijas Radio vēstīja, ka VI žurnālistiskās izmeklēšanas laikā maldinājusi žurnālisti par to, ka inspekcijas rīcībā vairs neesot pieejami izmeklēšanas materiāli par imunologa iespējamajiem pārkāpumiem.

Žurnāliste dokumentus pēdējo reizi lūgusi 2021.gada augusta nogalē, taču inspekcijā apgalvots, ka visi dokumenti par laiku, kad notikusi pārbaude, jau esot "nodoti arhīvā vai uz iznīcināšanu", lai arī dokumenti šajā laikā nebija nedz nosūtīti arhīvam, nedz arī iznīcināti. Vēlāk atklājies, ka Veselības inspekcija arhīva atļauju dokumentu iznīcināšanai prasījusi gandrīz divus mēnešus pēc žurnālistes intereses. Pārbaudes lieta tikusi iznīcināta pērn rudenī, neilgi pirms publikācijas par mediķi publiskošanas.