Šodien valdība lems par dzīvi Latvijā pēc 1. marta; karstākie strīdi būs par Covid-19 sertifikātiem

© Dmitrijs Suļžics/F64

Valdība šodien lems par Covid-19 ierobežojumu samazinājumu. No 1. marta privātos pasākumos varētu pulcēties 50 cilvēki, maskas vairs nebūtu obligātās. Taču, tā kā koalīcija nav spējusi vienoties par sertifikātiem, tad gaidāms, ka valdības sēdē tieši šis būs karstākais jautājums.

Premjers K. Kariņš uzsvēra, ka, par neskatoties uz ierobežojumu samazinājumu, ir jāturpina nēsāt maskas un testēties, lai saslimšanas gadījumā neietu sabiedrībā.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes pirmdienas vakarā žurnālistiem pauda, ka koalīcijā šodien panākta vienošanās par jau iepriekš piedāvātajiem risinājumiem izejai no epidemioloģiskajiem ierobežojumiem pakāpeniski. Viņš atkārtoti minēja, ka atsevišķi ierobežojumi, kas attiecas uz bērniem, jau stājušies spēkā, vēl citi - stāsies spēkā tūlītēji ar valdības lēmumu, piemēram, pielīdzinot bērnus līdz 18 gadu vecumam pilnībā vakcinētām personām.

Veselības ministrs sacīja, ka no 1.aprīļa paredzēts atcelt dažāda veida ierobežojumus, saglabājot atsevišķas prasības par masku valkāšanu, kvadrātmetru prasībām, lai dzīve varētu turpināties, kā ierasts. Pavļuts pauda, ka reizē ir jāņem vērā, ka pašlaik Covid-19 rādītāji ir visu laiku augstākajā līmenī, un tie turpinājuši kāpt arī pagājušajā nedēļā, tomēr pastāv cerība, ka 1.martā - pēc ārkārtējās situācijas beigām - epidemioloģiskā situācija jau būs citāda.

Vienlaikus Pavļuts pauda, ka par atsevišķiem jautājumiem, kas saistīti ar sertifikātu lietošanu, vēl nepieciešama plašāka ekspertu diskusija, tādēļ par tiem varētu vienoties nedēļu vēlāk, ņemot vērā, ka tie attieksies uz prasībām no 1.aprīļa, nevis 1.marta. Veselības ministrs atklāja, ka prasība par sertifikātiem darbam arī turpmāk saglabāsies tādās nozarēs kā veselības aprūpe, izglītība, kā arī citās, kur darbiniekiem ir tiešs kontakts ar klientiem. Savukārt prasība pēc sertifikātiem pilnībā visiem publiskā sektora darbiniekiem vairs nebūs aktuāla.

Politiķis atzīmēja, ka ar konkrētiem valdības lēmumiem arī atbildes par sertifikātu nepieciešamību konkrētās situācijās kļūs skaidrākas.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais