Sirds operāciju aprīkojuma skandāls Stradiņa slimnīcā esot sācies "komunikācijas kļūdas dēļ"

P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas sirds un asinsvadu ķirurgs profesors Romāns Lācis un viņa kolēģis Kardioloģijas centra vadītājs Andrejs Ērglis uzskata, ka sirds operāciju aprīkojuma piegādes skandāls noticis komunikācijas kļūdas dēļ.

"Jautājums lielā mērā ir atrisināts," sacīja Lācis. Viņš arī norādīja, ka "problēmas komunikācijā ar SIA "Arbor Medical korporācija" un slimnīcas valdi noveda pie pārpratuma un milzīga skandāla".

Lācis skaidroja, ka katru gadu tiek veidots slimnīcai nepieciešamo lietu saraksts, kas tiek nodots citiem departamentiem, kur tiek analizēts, un tikai tad nonāk iepirkuma dienestā. Kā norādīja Lācis, viņš līgumus par iepirkumiem neparaksta un tāpēc ar šī līguma saturu iepazinies vien pirms dažām dienām. Tomēr, pēc slimnīcas valdes teiktā, Lācis līgumā ir norādīts kā kontaktpersona.

Lācis uzskata, ka mutvārdu solījumi šajā gadījumā nevarēja būt iemesls, kāpēc šī hibrīdoperāciju zāles iekārta tagad atrodas Stradiņa slimnīcā. Turklāt viņš SIA "Arbor Medical korporācijas valdes loceklei Dacei Rātfelderei uz viņas repliku, ka šāda iekārta tiek ražota, atbildējis vien "ļoti labi, ka ražo", stāstīja Lācis.

Šodien Romānam Lācim ir bijusi saruna ar diviem slimnīcas valdes locekļiem - Raimondu Brici un Modri Dzenīti, kas mutiski ir devuši solījumu Lācim, ka nākamnedēļ viņu atjaunos Sirds ķirurģijas centra vadītāja amatā. Tomēr oficiāli šo lēmumu plāno pieņemt pirmdienas slimnīcas valdes sēdē.

Lācis apstiprināja, ka iepriekš ir notikusi operāciju zāles apsekošana, lai to varētu pielāgot jaunajai iekārtai, un, pēc viņa domām, arī citi slimnīcā ir zinājuši par to, ka iekārta tiek ražota.

Savukārt Kardioloģijas centra vadītājs Andrejs Ērglis aģentūrai LETA sacīja, ka viņš neko neesot zinājis par to, ka hibrīdoperāciju zāle tiek ražota un kastes ir piegādātas slimnīcai. Viņš ir bijis komandējumā, kad piegādāta iekārta, un par notikušo viņu informēja Pēteris Stradiņš, kas patlaban ir Sirds ķirurģijas centra vadītāja pienākumu izpildītājs.

Ērglis piekrīt savam kolēģim un uzskata, ka pie notikuša vainojama ir "apstākļu sakritība un komunikācijas kļūda un kļūdīties var katrs".

Kā ziņots, slimnīca iepriekš uzsvēra, ka pirmdien atvestās 33 kastes ar modernu hibrīdoperāciju zāles aprīkojumu Sirds ķirurģijas centram piegādātas, balstoties uz mutisku vienošanos starp centra vadītāju profesoru Romānu Lāci un SIA "Arbor Medical korporācija" valdes locekli Rātfelderi bez slimnīcas vadības ziņas.

Iekārtas slimnīcai izmaksātu 875 600 latu, un vēl 150 000 līdz 200 000 latu būtu nepieciešami slimnīcas operāciju zāles rekonstrukcijai. Šogad hibrīdzāli slimnīcā neplānoja iegādāties, ņemot vērā finansiālo stāvokli, pauda tās vadītājs Arnolds Atis Veinbergs.

Pamatojoties uz iekšējās kārtības un preču piegādes līguma noteikumu pārkāpumu, slimnīcas valde Lāci uz laiku no centra vadītāja pienākumu veikšanas atstādinājusi.

Savukārt iekārtu, kas vēl atrodas slimnīcā, piegādātājiem, visdrīzāk, nāksies pieņemt atpakaļ, un tad slimnīcas vadība mēģinās vienoties ar SIA "Arbor Medical korporācija" par zemāku cenu vai arī meklēs citu risinājumu, norādīja Veinbergs.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka SIA "Arbor Medical korporācija" reģistrēta 2001.gadā. Uzņēmuma apgrozījums pērn bija 6,97 miljoni latu, bet peļņa - 438 680 lati.

Uzņēmuma pamatkapitāls ir 100 200 lati, bet kapitāldaļas pieder Rātfelderei - 80,33%, Sigitai Kalniņai - 8,33%, Maijai Grigānei - 8,33%, Igoram Mariņokam - 3%.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais