Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

ĀM parlamentārā sekretāre: Pieaug Latvijas uzņēmēju interese par Āfrikas kontinenta valstīm

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Pieaug Latvijas uzņēmēju interese attīstīt tirdzniecības saites ar Āfrikas kontinenta valstīm, norādīja Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Kā informēja ĀM, svētdien un pirmdien Marseļā, Francijā, Kalniņa-Lukaševica piedalījās Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē par kopējās tirdzniecības politikas jautājumiem. Sanāksmē tika pārrunātas Pasaules Tirdzniecības Organizācijas (PTO) aktualitātes, ES - Āfrikas valstu ekonomiskās sadarbības prioritātes, kā arī ES - ASV tirdzniecības attiecības.

Kalniņa-Lukaševica pauda Latvijas atbalstu PTO ģenerāldirektores Ngozi Okondžo-Ivealas ieguldītajām pūlēm, lai sekmētu PTO 12.Ministru konferences (MC12) rezultatīvu norisi. Parlamentārā sekretāre norādīja, ka konkrēta MC12 norises datuma noteikšana palīdzēs sarunu virzībai un rezultātu sasniegšanai globālajai ekonomikai svarīgākajos jautājumos.

"ES ir cieši jāstrādā ar līdzīgi domājošajiem partneriem un konstruktīvi jāveicina attīstības valstu iesaiste. MC12 ir nepieciešams panākt līdzsvarotu rezultātu, kas ietver gan attīstības, gan attīstīto valstu prioritātes," akcentēja parlamentārā sekretāre.

Tāpat sanāksmē diskutēja par turpmākām ES - Āfrikas ekonomiskās sadarbības prioritātēm. Kalniņa-Lukaševica pauda gandarījumu par Eiropas Komisijas (EK) un Francijas prezidentūras uzsākto ekonomisko partnerattiecību padziļināšanas procesu starp ES un Āfrikas kontinentu. Parlamentārā sekretāre izcēla Latvijas uzņēmēju pieaugošo interesi attīstīt tirdzniecības saites ar Āfrikas kontinenta valstīm, īpaši tādās jomās kā informācijas un komunikāciju tehnoloģijas, transports, loģistika, kā arī zinātnieku gatavību iesaistīties ilgtspējīgas pētniecības projektos.

Kalniņa-Lukaševica pauda atbalstu EK iniciatīvām, kas veicina investīciju un kopējās uzņēmējdarbības vides uzlabošanu Āfrikas valstīs. Viņa norādīja, ka ekonomiskās partnerības nolīgumi ir efektīvs instruments, lai veidotu ilgtspējīgu un atvērtu uzņēmējdarbības vidi Āfrikā, kas nodrošinās ES un Āfrikas uzņēmējiem plašākas sadarbības un tirdzniecības iespējas.

Sanāksmē īpaša uzmanība tika pievērsta ES un ASV tirdzniecības attiecībām.Kalniņa-Lukaševica atzīmēja panākto progresu transatlantisko tirdzniecības attiecību stiprināšanā. Kopējs darbs pie standartu izstrādes, labās prakses apmaiņa un politiku saskaņošana ir būtisks nosacījums ES - ASV līderības nostiprināšanai šajos jautājumos, norādīja parlamentārā sekretāre diskusijā par nākamās Tirdzniecības un tehnoloģiju padomes sanāksmes sagatavošanu.

Sanāksmē Lietuva informēja par aktuālo situāciju Lietuvas un Ķīnas tirdzniecības attiecībās. EK papildus atzīmēja spertos soļus situācijas risinājumam, ierosinot strīdu izšķiršanas lietu PTO.

Sanāksmes noslēgumā tika pārrunātas aktualitātes saistībā ar ES tirdzniecības instrumentiem, tostarp starptautisko iepirkumu aktu un ekonomisko interešu aizstāvības instrumentu, kā arī brīvās tirdzniecības nolīgumu sarunu virzību. Pēc Kalniņas-Lukaševicas paustā, būtiski, ka ES rīcībā ir efektīvi instrumenti tās ekonomisko interešu aizstāvībai.

ES Ārlietu padome kopējā tirdzniecības politikas formātā izskata jautājumus par ES tirdzniecības attiecībām ar trešajām valstīm, ietverot preču un pakalpojumu tirdzniecības, intelektuālā īpašuma tiesību komercaspektu, starptautiskā publiskā iepirkuma un ārvalstu tiešo ieguldījumu noteikumu aspektus. Sanāksmes vada prezidējošās valsts ES Padomē ministrs, kas atbild par tirdzniecības jautājumiem.