LBAS aicina nekavējoties atcelt noteikumus, kas neļauj darbiniekiem strādāt bez sertifikātiem

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Ņemot vērā vakcinācijas pret Covid-19 rādītājus strādājošo vidū, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) aicina valdību un Saeimu nekavējoties atcelt noteikumus, kas šobrīd neļauj darbiniekiem bez Covid-19 sertifikātiem strādāt, preses konferencē pauda LBAS priekšsēdētājs Egils Baldzēns.

Paužot LBAS nostāju, viņš norādīja, ka Ekonomikas ministrijas atzinums par vakcinācijas aptveri strādājošo vidū 30.janvārī liecina, ka darbinieku, tostarp pašnodarbināto, vidū 96% ir veikuši vakcināciju, kas organizācijas vadītāja vērtējumā ir ļoti augsts rādītājs. Tādēļ LBAS uzskata, ka "viennozīmīgi ir pienācis laiks atteikties no pārmērīgas regulācijas" Covid-19 ierobežošanas kontekstā.

"Mēs uzskatām, ka tas nav pamatoti, jo esam izpildījuši pretplānu, tādēļ situācija ir tāda, ka ekonomikai vajadzīga brīvība un iespēja strādāt pilnā apmērā," sacīja Baldzēns.

Atcelt, pēc LBAS paustā, vajadzētu arī visas šobrīd aizliegtās jomas. Tāpat, organizācijas ieskatā, būtu jānosaka brīvi darba laiki un jāatceļ kvadrātmetru normas, tādējādi ļaujot uzņēmumiem un darbiniekiem strādāt. Tāpat LBAS atbalsta Baltijas valstu burbuļa uzturēšanu, lai Latvijas ekonomika neatpaliktu no Baltijas kaimiņvalstīm.

Vienlaikus LBAS vadītājs norādīja, ka organizācija tomēr saskata nepieciešamību pēc konkrētām epidemioloģiskās drošības prasībām, kuru vidū Baldzēns minēja distances ievērošanu, vēdināšanu, dezinfekcijas pasākumus, skrīningus, kā arī nozaru un iestāžu drošības protokolus.

Kā vēstīts, LBAS otrdienas preses brīfingā pauda savu redzējumu saistībā ar valstī noteiktajiem epidemioloģiskajiem ierobežojumiem un to ietekmi uz ekonomiku un darba tiesiskajām attiecībām.

Latvijā

Paredzētais mēnešalgu palielinājums tiesu darbiniekiem 6% apmērā nenodrošinās konkurētspējīgu atlīdzību juridisko profesiju tirgū, aģentūrai LETA norādīja Tieslietu padomes pārstāvji, komentējot piektdien, 5.jūlijā, padomē atbalstītos un Tieslietu ministrijas (TM) piedāvātos pilsētu tiesu un apgabaltiesu budžeta prioritāros pasākumus 2025. līdz 2028.gadam.

Svarīgākais