Aizsardzības ministrija brīdina Latvijas iedzīvotājus saistībā ar ģeopolitiskās situācijas saasināšanos

© Ģirts Ozoliņš / F64

Krievijas iniciētais starptautiskais politiski militārais saspīlējums, veicot savu bruņoto spēku koncentrēšanu Ukrainas teritorijas tuvumā, kā arī kopā ar Baltkrievijas bruņotajiem spēkiem gatavojoties veikt kopīgas militārās mācības Baltkrievijas teritorijā, ir veicinājis arī kiberdraudu pieaugumu Eiropā, paziņojumā presei norāda Latvijas Aizsardzības ministrija (AM).

Saasinoties ģeopolitiskajai situācijai un pieaugot kiberdraudiem Eiropā, ministrija aicina iedzīvotājus rūpīgi ievērot kiberhigiēnu, lai pasargātu sevi no dažādiem digitālās drošības riskiem, neērtām situācijām, un finansiāliem zaudējumiem.

Kiberhigiēna nozīmē apzināti rūpēties par savu iekārtu drošību - nevērt vaļā nezināmas saites, izvairīties no dažādu multivides datņu, tostarp filmu, spēļu un citu datņu lejupielādes no aizdomīgām vietnēm, uzstādīt antivīrusa programmatūru un veikt visus nepieciešamos atjauninājumus gan iekārtas operētājsistēmai, gan lietotnēm.

Viens no pēdējiem gadījumiem un piemēriem, kad mēģināts apkrāpt iedzīvotājus, ir incidents saziņas lietotnē "Signal", kad it kā "Signal" vārdā tiek izplatīta ziņa krievu valodā par laimestu, informē AM.

Ziņojuma saņēmējs laimesta saņemšanai tiek aicināts atvērt tajā iekļauto saiti. To atverot, lietotājam tiek parādīta izlozes simulācija, paziņojums par veiksmi izlozē un aicinājums ievadīt maksājumu kartes datus it kā laimesta saņemšanai.

Ticamības palielināšanai vietnē tiek simulēta komentāru sadaļa, kurā tiek ievietotas arvien jaunas atsauksmes no lietotājiem, kas it kā ir saņēmuši savus laimestus.

AM paspārnē esošās Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" saņemtajos incidenta pieteikumos minēto "Signal" ziņu izsūtīšanai izmantotie pilsētu un mobilo operatoru kodi norādīja uz Krievijas mobilo operatoru "BeeLine".

Lai izvairītos no šādiem un līdzīgiem incidentiem digitālajā vidē, ministrija ir apkopojusi būtiskākos ieteikumus iedzīvotājiem kiberhigiēnas ievērošanai.

AM aicina izmantot automātiskos atjauninājumus, lai programmatūrai vienmēr būtu jaunākā versija. Ieteicams arī izmantot antivīrusa, ugunsmūra, pārlūkprogrammas, operētājsistēmas un citu programmu jaunākās versijas.

Tāpat ministrija aicina neinstalēt lietotnes no nezināmiem resursiem, kā arī dzēst no savām ierīcēm neizmantotās lietotnes. Nepieciešams arī regulāri pārskatīt lietotnēm piešķirtās tiesības, piemēram, piekļuvi kontaktiem, atrašanās vietai, kamerai, mikrofonam.

Ieteicams nomainīt noklusējuma paroles mājokļa "Wifi" rūterī un izveidot garu paroli no dažādiem simboliem, kā arī izveidot drošas paroles arī citām "gudrajām ierīcēm", kas atrodas mājās un ir saslēgtas vienotā tīklā.

Tāpat eksperti aicina lietot dažādas paroles dažādiem resursiem. Parolei vajadzētu sastāvēt no vismaz 12 rakstzīmēm, iekļaujot lielos un mazos burtus, ciparus un simbolus. Ieteicams paroli izveidot kā teikumu vai paroļu frāzi, kurā izmantotas arī atstarpes, lielie burti un pieturzīmes. Paroļu frāzes piemērs - "Dziesm@$Uzvar$Visu?". Svarīgākajiem resursiem paroli vajadzētu arī regulāri mainīt.

Visur, kur viens tas ir iespējams, nepieciešams izmantot divu faktoru autentifikāciju - sociālo tīklu kontiem, e-pastam un citiem resursiem.

Eksperti iesaka nevērt vaļā aizdomīgas e-pasta vēstules un tām pievienotus failus.

"Cert.lv", ņemot vērā šī brīža saspīlēto ģeopolitisko situāciju Eiropā un nesenos kiberuzbrukumus Ukrainas valdības resursiem, ir apkopojusi arī ieteikumus Latvijas publiskā un privātā sektora iestādēm un uzņēmumiem. Ieteikumos izcelti tie kiberdrošības jautājumi, kuru pārvaldībai šobrīd vajadzētu pievērst pastiprinātu uzmanību, kā arī atgādināts par kiberdrošības labās prakses pamatprincipiem. Ar ieteikumiem var iepazīties "Cert.lv" mājaslapā.

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais