Kapitāla tirgū Latvijā pērn piesaistīts pusmiljards eiro

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Kapitāla tirgū Latvijā pagājušajā gadā piesaistīts jauns kapitāls 505,4 miljonu eiro apmērā, trešdien Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) rīkotajā Latvijas kapitāla forumā sacīja FKTK priekšsēdētāja Santa Purgaile

Viņa atzīmēja, ka pērn Latvijas kapitāla tirgū parādījās 12 jauni tirgus dalībnieki, bet vērtspapīru darījumu skaits sasniedza 68 989.

Īpaši Purgaile atzīmēja augošo Latvijas iedzīvotāju interesi par kapitāla tirgu, kā piemēru minot degvielas mazumtirgotāja "Virši-A" sākotnējā publiskā akciju piedāvājuma piesaistītos 4732 jaunos akcionārus no Latvijas.

Purgaile sacīja - kapitāla tirgus attīstība ir viena no FKTK darbības prioritātēm, tāpēc pirms gada izveidota 10 soļu programma Latvijas kapitāla tirgus attīstībai.

Viņa arī informēja, ka viena no darbības jomām 10 soļu programmā ir labas pārvaldības sekmēšana uzņēmumos, kas piesaista finansējumu kapitāla tirgū. Pērn FKTK kopā ar partneriem organizējis diskusiju ciklu par dažādiem korporatīvās pārvaldības aspektiem, tādējādi stiprinot labāku izpratni par korporatīvo pārvaldību un iedibināja Korporatīvās pārvaldības balvu.

Tāpat Pugaile akcentēja, ka pagājušā gada laikā FKTK pārskatīja un mazināja regulatīvo slogu un uzraudzības darbā nostiprināja "konsultē vispirms" principu. Savukārt šogad FKTK īpašu uzsvaru liks uz Baltijas tirgus regulējuma vienādošanu, jo Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tirgus parasti tiek definēts kā vienots tirgus, lai gan regulējums joprojām Baltijas valstīs ir atšķirīgs.

FKTK vadītāja atzina, ka pagaidām joprojām ir problēmas ar valsts fondēto pensiju shēmu līdzekļu ieguldīšanu Latvijas kapitāla tirgū, tāpēc pie šī jautājuma FKTK turpinās šogad strādāt.

Purgaile arī norādīja, ka valsts uzņēmumu ieiešana kapitāla tirgū būtu nozīmīgs ieguvums tirgus attīstībai. Šī procesa veicināšanai FKTK šogad plāno izveidot "vērtspapīru smilšukasti", kurā valsts un pašvaldību kapitālsabiedrības varētu izmēģināt iespēju iekļauties kapitāla tirgū. Tāpat FKTK turpinās strādāt pie izpratnes veidošanas par valsts kapitālsabiedrību ieguvumiem kapitāla tirgos.

FKTK vadītāja informēja, ka pērn daudz strādāts arī pie nodokļu regulējuma, lai tas būtu pievilcīgs investoriem un veicinātu ieguldījumus uzņēmumos.

Purgaile piebilda, ka šogad viens no FKTK uzdevumiem ir pasīvā investīciju fonda principa ieviešana Latvijā. "Šim mērķim, lai lielie investori ieguldītu pasīvi, nepieciešams Baltijas kapitālu tirgus iekļaut pasaules tirgu indeksos un tas ir šī gada uzdevums," viņa teica.

Svarīgākais