Feldmans: No 1.marta jāatceļ prasība par sertifikātu privātā sektora darba attiecībās

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

No 1.marta jāatceļ prasība par sertifikātu privātā sektora darba attiecībās un jāatver slēgtās nozares, tajā skaitā, izklaides jomā, pauž Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Krišjānis Feldmans.

Politiķis norādīja, ka ir jāatbalsta labklājības ministra Gata Eglīša (JKP) priekšlikums atcelt prasību par vakcināciju pret Covid-19 darbiniekiem privātajā sektorā. Feldmans norādīja, ka vakcinācija varbūt nedaudz samazina Covid-19 izplatību, taču kopumā nav informācijas, ka tā īpaši mazinātu vīrusa pārnesi.

Tāpēc ir jāpārplāno "zaļo zonu" princips, ko bija loģiski ieviest sākotnēji, bet kas tagad vairs nepilda savu funkciju, skaidroja politiķis. Feldmans vērsa uzmanību, ka "zaļā zona" tā arī neesot pietiekamā apmērā veicinājusi senioru un citu vairāk apdraudēto grupu vakcinēšanos, kas bijis sākotnējais mērķis.

Tāpat nebūtu jāveido "absurdas un komiskas situācijas", kas veidotos no gaidāmā balstvakcīnas sertifikāta, ka pārdevēja bez balstvakcīnas drīkstētu strādāt tirdzniecības centra veikalā, bet tajā pašā laikā nedrīkstu ienākt šajā tirdzniecības centrā pakalpojumu saņemšanai, atzīmēja JKP frakcijas vadītāja vietnieks.

Politiķis uzsvēra vakcinēšanās un balstvakcinēšanās nozīmi, lai riska grupu pārstāvji būtu krietni vairāk pasargāti no hospitalizācijas smagā stāvoklī un nāves riska, saslimstot ar Covid-19. Feldmans aicina atgriezties pie iespējas par finansiāla stimula noteikšanu, piemēram, senioru vakcinēšanai.

JKP deputāts uzsver, ka Latvijai ir jāraugās uz Igaunijas un Lietuvas pieeju un ka nav nekāda pamata stingrākiem ierobežojumiem par kaimiņvalstīs noteikto. Ja šajās valstīs tiek pieņemti lēmumi par kādiem atvieglojumiem, tajā skaitā uz Covid-19 sertifikātu izmantošanu iekšzemē, tam būtu jābūt kā ļoti skaidram signālam un sava veida paraugam, kas jādara Latvijā.

Feldmans norādīja, ka Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas speciālists Ņikita Trojanskis, kura prognozes par hospitalizēto pacientu skaitu izrādījušās "ļoti pesimistiskas" salīdzinājumā ar pašreizējo situāciju, pašlaik pauž, ka esošie ierobežojumi un to atcelšana būtiski neietekmēs saslimstības un hospitalizāciju prognozes. Politiķis norāda, ka Veselības ministrijai būtu jāieklausās šajā redzējumā.

Deputāts uzsvēra, ka Latvija ir "bez maz vai vienīgā" valsts Eiropā, kur joprojām pēc būtības ir slēgtas nozares, piemēram, izklaides industrija, tajā skaitā, akvaparki. Parlamentārietis norāda, ka valstij par to vēl nākas maksāt kompensāciju uzņēmējiem, un uzsver, ka ir nepieciešams iet prom no autoritārismam un Ķīnai raksturīgas pieejas. Tā vietā jāuzsver individuālā aizsardzība, atbilstoši drošības protokoli, vakcinēšanās un balstvakcinēšanās.

Tāpat tur, kur nepieciešams, jāsaglabā masku izmantošanas prasība, reizē atsevišķu debašu jautājums ir, cik atbilstoši sejas masku prasību jāturpina attiecināt uz skolēniem, norādīja politiķis.

Feldmans cer, ka uz 15.februāri Operatīvās vadības grupa šoreiz būs pilnā apmērā izpildījusi uzdoto par plāna sagatavošanu ierobežojumu atcelšanai no 1.marta un valdība varēs pieņemt par to lēmumu 15.februārī. Politiķis norādīja, ka, ja valdība nepagūtu pieņemt visu nepieciešamo, tad Saeima no 1.marta jau pati varētu lemt par regulējumu likumos atbilstoši reālajai epidemioloģiskajai situācijai.

Kā ziņots, Ministru kabinets par epidemioloģisko ierobežojumu mazināšanu plāno vienoties nākamās nedēļas valdības sēdē 15.februārī. Tiek pieļauts, ka ierobežojumu mazināšana stātos spēkā no 1.marta.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais