Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Kariņš: Iepriekšējās epidemiologu prognozes bijušas katastrofāli nepareizas

© Oksana Džadana/F64

Premjers Krišjānis Kariņš valdības sēdē uzsvēra, ka epidemiologu iepriekšējās prognozes par omikrona ietekmi bijušas ārkārtīgi neakurātas, pat katastrofāli nepareizas. Iespējams, šī iemesla dēļ valdība ir pieņēmusi kādu nepareizu lēmumu.

K. Kariņš gan piebilda, ka šie viņa vārdi nenozīmējot epidemiologu kritiku, jo viņi, veicot savus aprēķinus, tobrīd to darīja, pamatojoties uz esošiem datiem. Bet kopš tā laika situācija ir mainījusies, ir pieejami jauni dati, bet jaunas prognozes par Covid-19 izplatību nav nākušas. Līdz ar to valdība, sekojot nekorektām prognozēm, iespējams, pieņēmusi nepareizus lēmumus.

Portāls NRA jau rakstīja, ka janvāra sākumā epidemiologs Ņikita Trojanskis atzina, ka joprojām lielākais nezināmais ir Covid-19 omikrona paveida infekciozitāte salīdzinājumā ar Covid-19 delta paveidu. Toreiz viņš prognozēja: ja omikrona paveids būs divas reizes infekciozāks par deltu, tad jau janvāra beigās un februāra sākumā vairāk nekā 25 000 cilvēku būs inficēti, savukārt slimnīcās būs vairāk nekā 6000 Covid-19 pacientu.

Trojanskis skaidroja, ka, piemēram, Lielbritānijas dati rāda, ka omikrona paveids ir par vienu trešdaļu maigāks nekā delta variants, taču vakcīnu efektivitāte ir mazāka. Tādēļ joprojām jārēķinās, ka vienlaicīgi var nākties hospitalizēt aptuveni 6000 Covid-19 pacientu, ja pēc 11.janvāra nebūs efektīvu ierobežojumu un nepieaugs balstvakcinācijas temps.

"Kopā ar Aigaru Langinu veiktās modelēšanas rāda, ka pagaidām omikrona paveids dubultojas ik pēc 3-3,5 dienām pie nosacījuma, ja var uzticēties Latvijas datiem," piebilda Trojanskis.