Pie Baltkrievijas aizturētie migranti sūdzas par Latvijas atteikšanos pieņemt patvēruma iesniegumus

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Administratīvā rajona tiesa sākusi tiesvedības, kurās pie Baltkrievijas robežas aizturētie imigranti sūdzas par Latvijas atteikšanos pieņemt patvēruma iesniegumus.

Administratīvās rajona tiesas Rēzeknes tiesu namā tiesvedībā atrodas piecas administratīvās lietas, kas ierosinātas pēc Šrilankas, Irākas un Pakistānas pilsoņu pieteikumiem.

Pieteicēji 2021.gada oktobrī aizturēti Latvijas teritorijā pie Latvijas-Baltkrievijas robežas. Minēto valstu pilsoņi vēlas lūgt patvērumu Latvijā, taču Valsts robežsardze patvēruma iesniegumus atteikusies pieņemt, pamatojoties uz Ministru kabineta rīkojuma par ārkārtējās situācijas izsludināšanu normu.

Saskaņā ar minēto normu Valsts robežsardzes struktūrvienībās un citās iestādēs, kas izvietotas teritorijā, kurā ir izsludināta ārkārtas situācija, netiek pieņemti personu iesniegumi par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu. Atbildētāju lomā minētajās lietās pieaicinātās iestādes ir Valsts robežsardze un Ministru kabinets.

Valdības darbakārtība liecina, ka otrdien, 8.februārī, valsts paskaidrojuma raksta projektus tiesai skatīs valdības slēgtajā daļā. Paskaidrojumu rakstu projektus sagatavojusi Iekšlietu ministrija.

Jau ziņots, ka, ņemot vērā pastiprinātu nelegālās imigrācijas spiedienu, Latvijas valdība Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpilī izsludinājusi ārkārtējo situāciju. Vasarā valdība to izsludināja pērn no 11.augusta un vēlāk tā pagarināta līdz šī gada 10.maijam.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros kopš pagājušā gada pavasara notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt nelegālos imigrantus, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Kopš pagājušā gada 13.decembra vērojams paaugstināts migrantu spiediens uz Latvijas robežu.