Aptauja: ko Latvijas iedzīvotāji domā par vārdiem “krievs”, “nēģeris”, “aziāts”?

© Lauris Aizupietis/F64

Būtisku sašutumu sociālajos tīklos un sabiedrībā izsaucis aizvadītajā nedēļā Valsts valodas centra paustais par atsevišķu vārdu lietošanu. Centrs atzinis, ka vārdus “nēģeris”, “krievs”, “aziāts” uzskata par neitrāliem vārdiem un pieļauj to lietošanu komunikācijā, bet “Kantar TNS” aptaujā TV3 raidījumā "900 sekundes" noskaidrots, ko par to lietošanu domā iedzīvotāji.

Valsts valodas centrs norāda, ka neitralitāte jāvērtē no latviešu pasaules uztveres un Latvijas vēstures, nevis citu kultūru pieredzes pozīcijām. Tas izraisīja īstu viedokļu vētru.

Absolūtais vairākums jeb 90% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem ir norādījuši, ka vārdu “krievs” uzskata par neitrālu vārdu un pieļauj tā lietošanu komunikācijā Latvijā. Pretējās domās ir 7% iedzīvotāju, un vēl 3% nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Līdzīga situācija ir ar vārda “aziāts” lietošanu. 85% uzskata šo vārdu par neitrālu un pieļauj tā lietošanu. Desmitā daļa iedzīvotāju to nepieļauj, bet 4% iedzīvotāju nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Citādāka aina ir par vārda “nēģeris” lietošanu komunikācijā Latvijā. Par neitrālu to uzskata 64% Latvijas iedzīvotāju, tikmēr aptuveni trešā daļa iedzīvotāju tā neuzskata un nepieļauj tā lietošanu komunikācijā

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.