Latvija gatavos ziņojumu par kodolenerģijas izmantošanas iespējām nākotnē kā alternatīvu dabasgāzei

© pexels.com

Ekonomikas ministrijai (EM) uzticēts sagatavot analītisku ziņojumu par kodolenerģijas izmantošanas iespējām nākotnē kā alternatīvu enerģētikas avotu dabasgāzei, liecina publiskotais 1.februāra Ministru kabineta sēdes protokols.

Ziņojumā EM būs jāiekļauj arī informācija par īstermiņa risinājumiem alternatīvajiem dabas gāzes piegādes avotiem, kā arī pieņemto lēmumu par valsts naftas rezervju glabāšanu Latvijas teritorijā izpildi.

Priekšlikumu šāda veida ziņojumu izstrādāt sēdes slēgtajā daļā, kurā valdība skatīja EM informatīvo ziņojumu "Par enerģētiskās drošības pašreizējo situāciju", izteikuši aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) un tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Jau ziņots, ka Eiropas Komisija (EK) februāra sākumā ar zināmiem nosacījumiem noteica investīcijas atomenerģijas un dabasgāzes projektos kā ilgtspējīgas. "Šī taksonomija nodrošina veidu, kā privātajām investīcijām atbalstīt mūsu klimata mērķus," norādīja Eiropas Savienības (ES) finanšu pakalpojumu, finanšu stabilitātes un kapitāla tirgu komisāre Mareida Makginesa.

Izmaiņas stāsies spēkā četru līdz sešu mēnešu laikā, ja vien vairākums ES dalībvalstu vai Eiropas Parlaments pret tām neiebildīs.

Šo izmaiņu mērķis ir novirzīt privātās investīcijas, lai palīdzētu Eiropas Savienības (ES) sasniegt mērķi līdz 2050.gadam kļūt klimatneitrālai, veicot enerģētikas sektora reformas.

Lēmums pieņemts, neskatoties uz izteikto sašķeltību ES dalībvalstu starpā šajā jautājumā, kā arī uz vides aizstāvju grupu un privātā sektora pausto kritiku.

Oponenti norāda, ka gāze un atonemerģija nav videi draudzīgi vides resursi, bet EK uzskata tās par svarīgām pārejas tehnoloģijām virzībā uz atjaunīgajiem energoresursiem.

Latvijā

Ar valsts drošību saistītiem prioritārajiem pasākumiem 2025.gadā paredzēts novirzīt 284,3 miljonus eiro, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par valsts budžeta likumprojektā iekļaujamiem prioritārajiem pasākumiem 2025., 2026., 2027. un 2028.gadam, kuru ceturtdien izskatīs valdība.