NEPLP sāks darbu jaunajā sastāvā

© f64.lv, Nora Krevnera

No šodienas Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) sāk darbu jaunajā sastāvā - ar četriem no jauna ievēlētajiem padomes locekļiem.

Parlaments pagājušajā nedēļā vakantajos amatos ievēlēja Ivaru Āboliņu, Aurēliju Ievu Druvieti, Ilvu Milzarāju un Andi Plakanu.

Āboliņš iepriekšējā termiņā bija NEPLP priekšsēdētājs, Druviete - NEPLP priekšsēdētāja vietniece, Milzarāja ir bijusī Latvijas Radio 5 programmas direktore un Plakans ir SIA "NT Piedzīvojumi" valdes loceklis un bijušais Latvijas Radio skaņu inženieris.

Iepriekš arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija atbalstīja Āboliņa, Druvietes, Plakana un Milzarājas ievēlēšanu NEPLP.

Tāpat NEPLP sēdē šodien plkst.10 plānots lemt par padomes locekļu atbildības jomu sadali, ievēlot padomes priekšsēdētāju, padomes priekšsēdētāja vietnieku, kā arī sadalot atbildības jomas, intervijā Latvijas Radio sacīja līdzšinējais padomes priekšsēdētājs Āboliņš.

"Bez šīs atbildības jomu sadales padomes darbs ir paralizēts," piebilda Āboliņš.

Kā paredz Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums, NEPLP locekļus ievēlē amatā uz pieciem gadiem. Padomes locekļus var ievēlēt atkārtoti, bet ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas.

Līdz šim NEPLP strādāja nepilnā jeb četru personu sastāvā. Ņemot vērā, ka Ieva Kalderauska NEPLP ievēlēta tikai 2020.gadā, proti, vēlāk nekā pārējie esošie NEPLP locekļi, viņas termiņš šajā amatā noslēgsies vēlāk. Tāpēc Saeimai šodien bija jāievēlē četri jauni NEPLP locekļi.

Kopumā uz NEPLP vakantajiem amatiem kandidēja desmit pretendenti, ieskaitot nu jau bijušo NEPLP locekli Patriku Grīvu, kura kandidatūra netika atbalstīta.

Kā ziņots, Cilvēktiesību komisijas vairāku deputātu ieskatā Plakana saistība ar JKP neietekmēšot viņa darbību NEPLP. Plakans 2021.gadā no JKP saraksta kandidēja Smiltenes novada pašvaldības vēlēšanās. Jaunievēlētais NELPL loceklis pirms apmēram mēneša ir izstājies no partijas.

NEPLP ir neatkarīga institūcija, kas atbilstoši savai kompetencei pārstāv sabiedrības intereses elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomā. Padome uzrauga, lai to darbībā tiktu ievērota Satversme, Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums un citi normatīvie akti. Padome ir atvasināta publiska persona.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais