Valdība apstiprina Atveseļošanas fonda darbības kārtību

© Dāvids Ūlands / F64

Valdība otrdien apstiprināja Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda plāna darbības kārtību, par kuru vienojas Eiropas Komisija (EK) un Latvija.

Darbības kārtība ir nepieciešama, lai detalizēti noteiktu, kā uzraugāms Atveseļošanas fonda plāna reformu un investīciju īstenošanas progress, kā arī lai noteiktu maksājumu pieprasījumu grafiku Latvijai piešķirtā Atveseļošanas fonda finansējuma saņemšanai.

Ņemot vērā, ka Finanšu ministrija jau līdz šim ir veikusi koordinējošo funkciju Atveseļošanas fonda plāna izstrādē un īstenošanā, valdība pilnvaroja finanšu ministru parakstīt darbības kārtību no Latvijas puses.

Lai saņemtu Atveseļošanas fonda finansējumu, Finanšu ministrija sadarbībā ar nozaru ministrijām, Valsts kanceleju, Iepirkumu uzraudzības biroju, Finanšu izlūkošanas dienestu un Valsts ieņēmumu dienestu izstrādāja Atveseļošanas fonda plānu, saskaņojot to ar EK. 2021.gada 13.jūlijā Atveseļošanas fonda plāns ir apstiprināts ES Padomē.

2021.gada 3.septembrī tika parakstīts finansēšanas nolīgums ar EK, lai Latvija saņemtu tai piešķirto ES Atveseļošanas fonda finansējumu 1,82 miljardu eiro apmērā, un avansa maksājums 13% apmērā no Latvijas piešķīruma - 237 miljoni eiro - saņemts 10.septembrī.

Finansēšanas nolīgumā ir noteikts, ka darbības kārtību nepieciešams parakstīt pirms pirmā maksājuma pieprasījuma iesniegšanas EK. Saskaņā ar darbības kārtības projektā iekļauto maksājumu pieprasījumu grafiku pirmās finanšu iemaksas daļas maksājuma pieprasījums 231 miljonu eiro apmērā iesniedzams ne vēlāk kā 2022.gada otrajā ceturksnī.

Nodrošinot darbības kārtības nosacījumu izpildi, Atveseļošanas fonda plāna īstenošanā iesaistītās institūcijas savlaicīgi izvērtē riskus un rosina priekšlikumus rīcībai Finanšu ministrijas pusgada ziņojumā vai, ja ir nepieciešama ātra rīcība Atveseļošanas fonda investīciju ieguldījumu efektivizēšanā, virza atsevišķu informatīvo ziņojumu Ministru kabinetā.

Darbības kārtība paredz, ka gadījumos, kad pēc minētajām rīcībām institūcijas konstatē, ka Atveseļošanas fonda plānā un pielikumos noteiktos rādītājus nebūs iespējams sasniegt vai nepieciešamas izmaiņas Atveseļošanas fonda plānā un tā pielikumos saistībā ar noteikto izmaksu aprēķina metodiku, kā arī jebkādas citas būtiskas izmaiņas, institūcijām jāinformē Finanšu ministrija kā Atveseļošanas fonda plāna koordinējošo iestādi par nepieciešamību gatavot grozījumus plānā.

Finanšu ministrija kā Atveseļošanas fonda plāna koordinējošā iestāde izvērtēs rosināto grozījumu Atveseļošanas fonda plānā nepieciešamības pamatojumu. Par būtiskām izmaiņām tiek uzskatītas tādas izmaiņas, kas nav iespējams bez attiecīgiem grozījumiem aktuālajā apstiprinātajā Atveseļošanas fonda plānā un tā pielikumos.

Vērtējot priekšlikumus Atveseļošanas fonda plāna un darbības kārtības grozījumiem, Finanšu ministrija izvērtēs iespējamību atskaites punktus un mērķus izpildīt līdz maksājuma pieprasījuma iesniegšanai EK.

Gadījumos, kad konkrētajam maksājuma pieprasījumam piekrītošos atskaites punktus un mērķus ir iespējams izpildīt indikatīvajā maksājuma pieprasījuma laika grafikā vai līdz attiecīgā kalendārā gada beigām, Finanšu ministrija izskatīs iespējas pielāgot konkrētā maksājuma pieprasījuma iesniegšanu EK, lai nodrošinātu attiecīgo atskaites punktu un mērķu izpildi un izvairītos no Atveseļošanas fonda plāna un darbības kārtības grozījumiem.

Svarīgākais