Vairākās vietās Latvijā būtiski pieaugs siltumenerģijas tarifs

© f64.lv, Andrejs Terentjevs

Vairākās Latvijas pilsētās pieaugs siltumenerģijas tarifs. Jēkabpilī tarigs pieaugs par 5,8%, sasniedzot 69,32 eiro par megavatstundu (MWh), informē SIA "Jēkabpils siltums" pārstāvji.

Iepriekš Jēkabpilī siltumenerģijas tarifs bija 54,22 eiro par MWh, bet no 1.janvāra tas pieauga par 20% - līdz 65,52 eiro par MWh.

Siltumenerģijas ražošanas tarifs no otrdienas pieaugs par 6,98% - līdz 48,75 eiro par MWh, bet siltumenerģijas pārvades un sadales tarifs augs par 3,19% - līdz 19,72 eiro par MWh. Siltumenerģijas tirdzniecības tarifs un dabasgāzes akcīzes nodokļa komponente paliks nemainīga.

Siltumenerģijas tarifa pieaugums saistīts ar energoresursu cenas kāpumu.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji norāda, ka "Jēkabpils siltumam" ir noslēgts dabasgāzes piegādes līgums par mainīgu jeb biržas cenu, kas katru mēnesi ir atšķirīga. Tā rezultātā dabasgāzes izmaksas komersantam ir pieaugušas par 14,6%.

Daugavpilī siltumenerģijas tarifs pieaugs par 64,4% - līdz 93,65 eiro par megavatstundu (MWh), informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji.

SPKR ir apstiprinājusi AS "Daugavpils siltumtīkli" pašas noteikto (piedāvāto) siltumenerģijas tarifu.

Šobrīd "Daugavpils siltumtīkli" piemēro pašas noteikto (piedāvāto) siltumenerģijas gala tarifu 56,96 eiro par MWh, kas ir spēkā no 2021.gada 1.augusta.

No kopējām komersanta izmaksām lielāko daļu veido tieši kurināmā un iepirktās siltumenerģijas izmaksas, kas tarifā veido 83,5%. Kurināmā izmaksas tarifu projektā komersantam pieaugušas par 9,7 miljoniem eiro, bet iepirktās siltumenerģijas izmaksas - par 3,7 miljoniem eiro. Kopumā komersants siltumenerģijas lietotājiem Daugavpilī piegādā ap 360 700 MWh gadā, kas ir otrs lielākais nodotais apjoms starp astoņām lielākajam pilsētām valstī.

Sākotnēji tika ziņots, ka "Daugavpils siltumtīkli" no 1.februāra plāno piemērot siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu 153,52 eiro par MWh, taču SPRK apstiprinātais tarifs ir būtiski zemāks - 93,65 eiro MWh apmērā.

Salaspilī siltumenerģijas tarifs no otrdienas pieaugs par 26,6% - līdz 61,03 eiro par megavatstundu (MWh), informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji.

Siltumenerģijas tarifs Salaspilī nebija mainījies pēdējos 16 mēnešus - kopš 2020.gada 1.oktobra. Situācijā, kad dabasgāzes cenas pēdējā gada laikā strauji pieaugušas, "Salaspils siltums" ar tarifa pieaugumu SPRK vērsās pērnā gada nogalē.

Siltumenerģijas tarifa kāpumu ietekmējis kurināmā (dabasgāzes) cenas palielinājums. Beidzoties dabasgāzes piegādes līguma termiņam, "Salaspils siltums" noslēgusi jaunu līgumu par dabasgāzes piegādi, kas paredz augstāku tās cenu. Starp iesniegtajiem piedāvājumiem komersants konkursa kārtībā izvēlējies piedāvājumu ar viszemāko cenu.

"Salaspils siltums" siltumenerģiju ražo, izmantojot gan dabasgāzi, gan šķeldu, kā arī saules kolektorus.

Jūrmalā siltumenerģijas tarifs no šodienas pieaugs par 8,5% - līdz 69,97 eiro par megavatstundu (MWh), liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētais Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes lēmums.

Tostarp siltumenerģijas ražošanas tarifs pieaugs par 10,1% - līdz 51,12 eiro par MWh, siltumenerģijas pieaugs par pārvades un sadales tarifs pieaugs par 5,6% - līdz 14,83 eiro par MWh, bet siltumenerģijas tirdzniecības tarifs saglabāsies tāds pats kā līdz šim.

Šāds "Jūrmalas siltums" siltumenerģijas gala tarifs būs spēkā līdz 31.martam.

Savukārt no 1.aprīļa paredzēts siltumenerģijas tarifu palielināt vēl par 6,3% - līdz 74,38 eiro par MWh. Tostarp siltumenerģijas ražošanas tarifs būs 54,9 eiro par MWh, siltumenerģijas pārvades un sadales tarifs būs 15,46 eiro par MWh, bet siltumenerģijas tirdzniecības tarifs saglabāsies esošajā līmenī - 3,11 eiro par MWh.

No šodienas būtiski pieaugs siltumenerģijas tarifs arī Bauskas novada Pilsrundāles un Saulaines ciemā, informēja novada pašvaldība.

Bauskas novada dome apstiprināja tarifu par siltumenerģiju 134,90 eiro par megavatstundu. Pašlaik tarifs ir 54,43 eiro par megavatstundu. Siltumenerģijas tarifs palielināsies par 147,8%.

Rundāles apvienības pārvaldes komunālo pakalpojumu dienesta vadītājs Ivars Čerļenoks siltumenerģijas cenu kāpumu pamatoja ar būtiski pieaugušajām dabasgāzes un elektroenerģijas iegādes cenām un dabas resursu nodokļa likmi. Tādēļ nepieciešams veikt izmaiņas siltumenerģijas tarifā Rundāles pagasta Pilsrundāles un Saulaines ciemā.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais